Predictors of attitudes toward sexual harrassment: Ambivalent sexism, ambivalence toward men,and gender differences
Cinsel tacize ilişkin tutumların yordayıcıları: Çelişik duygulu cinsiyetçilik, erkeklere yönelik çelişik tutumlar ve cinsiyet
- Tez No: 218023
- Danışmanlar: PROF.DR. NURAY SAKALLI UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: cinsel tacize iliskin tutumlar, çelisik duygulu cinsiyetçilik, erkeklere yönelik çelisik tutumlar, attitudes toward sexual harassment, ambivalent sexism, ambivalence toward men
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalısmanın amacı, cinsel tacize iliskin tutumlar, çelisik duygulu cinsiyetçilik ve erkeklere yönelik çelisik tutumlar arasındaki iliskiyi arastırmaktır. Bu arastırmaya yas ortalaması 22 olan 311 Orta Dogu Teknik Üniversitesi ögrencisi katılmıstır. Cinsel tacize iliskin tutumları ölçmek için Cinsel taciz Tutumlar Ölçegi kullanılmıstır. Bu ölçek cinsel tacizi kadınların kıskırtıcı davranısları, erkek ve kadın arasındaki dogal flörtlesmeler ve cinsel tacizi önemsiz bir problem olarak görmeye iliskin tutumları ölçmektedir. Bunun yanında, Çelisik Duygulu Cinsiyetçilik Ölçegi ve Erkeklere Yönelik Çelisik Tutumlar Ölçegi kullanılmıstır. Yapılan regresyon analizi sonuçlarına göre, cinsiyet, düsmanca cinsiyetçilik ve korumacı cinsiyetçiligin cinsel tacizin kadınların kıskırtması sonucu olduguna yönelik tutumları etkiledigi görülmüstür. Ayrıca, katılımcıların cinsiyetinin, korumacı cinsiyetçiligin ve erkeklere yönelik korumacı tutumların ve yasın cinsel tacizi normal flörtlesme olarak kabul etmeyi etkiledigi ortaya çıkmıstır. Buna ek olarak, korumacı cinsiyetçilik, yas, ekonomik sınıf ve bölümün cinsel tacizin sosyal bir problem olarak algılanmasını yordadıgı bulunmustur. Bu tez ile literatüre cinsel tacize iliskin tutumlar ile kadınlara ve erkeklere iliskin çelisik duygulu cinsiyetçilik arasındaki iliskinin ortaya çıkarılmasıyla ve cinsiyet, yas, ekonomik sınıf ve bölümün cinsel tacize iliskin tutumlara etkisini tespit ederek katkıda bulunulması amaçlanmıstır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigated attitudes toward sexual harassment (SH) and relationship between these attitudes, ambivalent sexism and ambivalence toward men. 311 Middle East Technical University students with a mean age of 22 participated in this study. Attitudes toward SH was measured by Sexual Harassment Attitude Scale (SHAS), which has three subfactors; accepting SH as a result of provocative behaviors of women, accepting SH as normal flirtations between men and women, and endorsement of SH as a trivial matter, respectively. Ambivalent sexism was measured by Ambivalent Sexism Inventory (ASI) and ambivalence toward men was measured by Ambivalence toward Men Inventory (AMI). Sequential regression analysis revealed that gender, Hostile Sexism (HS) and Benevolence toward Men (BM) predicted acceptance of SH as provocative behaviors of women. Additional analysis demonstrated that gender, BM, Benevolent Sexism (BS) and age predicted acceptance of SH as normal flirtations. Finally, BS, gender, economy class and department were significantly predicting endorsement of SH as a social problem. Main contributions of this thesis were investigating (1) attitudes toward sexual harassment and its relationship with ambivalent sexist attitudes toward not only to women but also to men and (2) effects of gender, and some other demographic variables such as age, department and economy class on predicting attitudes toward SH.