Transforming religious communities into ethnies: The process of Lebanese nation-building 1920-1958
Dini toplulukları ethnik topluluklara dönüştürme: Lübnan'da ulusallaşma süreci 1920-1958
- Tez No: 218034
- Danışmanlar: DR. ERDOĞAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Lübnan, millet, uluslasma, devletlesme, sömürgecilik, Fransız emperyalizmi, etnik topluluk ve iktidar, Lebanon, nation, nation-building, state-making, colonialism, French imperialism, ethnie and power
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalısma, Lübnanda uluslasma sürecini tarihsel bir çerçeve içinde 1920'de Fransız Mandasının ilanından, 1958'deki ilk sivil savasa kadar olan dönemi kapsayacak sekilde incelemistir. Bu tez uluslasma sürecini modern öncesi dini kimliğin modern etnik ve/veya etno-milli kimliğe dönüstüğü devletlesme ile birlikte gelisen bir süreç olarak tanımlamaktadır. Litaratürde Batılı olmayan uluslasma ve devletlesme süreçlerini birebir Batı sömürgeciliğin etkisiyle ortaya çıkan çarpık süreçler olarak tanımlanmasına rağmen, bu çalısma Lübnan'da uluslasma sürecini alternatif bir yaklasımla açıklamayı amaçlamıstır. Bu bağlamda bu tez, literatürdeki modern milliyetçilik yaklasımlarının önermelerinin geçerliliğini, sömürgeciliğin ne dereceye kadar üçüncü dünya milliyetçiliklerinin kökeni olarak kabul edilebileceği; ve uluslasma süreçlerinin ne kadar basarılı olduğu gibi sorular üzerinden değerlendirmistir. Tez, Lübnan örnekleminin karmasık bir örnek olduğunu; uluslasmanın sadece batı sömürgeciliğinin bir sonucu olarak ortaya çıkmadığını, yerel (Lübnan), bölgesel (Arap Devletleri) ve uluslararası (Avrupa ve Osmanlı ?mparatorluğu) aktörler arasındaki ve içerisindeki iktidar mücadelelerinin sonucunda da ortaya çıktığını savunmustur.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the process of nation-building in Lebanon in an historical context, covering the period staring from the declaration of the French Mandate in 1920 until the first civil war of 1958. The thesis defines nation-building as a process of transformation of the pre-modern form of religious identity into the modern ethnic and/or ethno-national identity, which develops along with state-making. In contrast to the claims in the literature that label all non-Western nation-building and statemaking as deficient processes emerged as a result of the direct effects of Western colonialism, this study aims to establish an alternative approach in understanding the process of Lebanese nation-building. In this context the thesis evaluates the validity of the premises of the modern nationalism approaches in the literature on questions such as how far colonialism can be labeled as the primary source of Third World nationalism(s), and to what extent the nation-building processes were successful. The thesis claims that the Lebanese case presents a complex case, since nation-building was emerged not only emerged as a result of Western colonialism and power struggles but also did materialize because of the power struggles between and within domestic (Lebanon), regional (Arab states) and international (Europe and Ottoman Empire) actors.