The psychometric qualities of the knowledge of secure base script-prompt word outline method: Multi-sample evaluation of the validity and the reliability
Güvenli üs senaryo bilgisi-kılavuz kelime yönteminin psikometrik nitelikleri: Çoklu örneklemde geçerlik ve güvenirlik değerlendirmesi
  1. Tez No: 218033
  2. Yazar: MELTEM ANAFARTA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. A. NURAY KARANCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenli Üs Senaryo Bilgisi, Bağlanma, Kaygı, Algılanan Sosyal Destek, Başa Çıkma Yöntemleri, Psikolojik Semptomlar, Knowledge of secure base script, Attachment, Anxiety, Perceived Social Support, Coping Strategies, Psychological Symptoms
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 295
Özet
Anne bebek arasındaki ilişkinin önemini ve bu ilişkinin bebeklik sonrası yaşamda birçok düşünsel, duygusal ve davranışsal alanda önemli derecede etkili olduğunu vurgulayan bağlanma teorisi, psikolojinin birçok alanında popülerlik kazanmaktadır. Ancak, gerek kavramsallaştırma gerekse ölçüm yöntemleri konusunda alanlar arasında bir fikir birliği sağlanamamıştır ve bu tartışma araştırmacıları yeni ölçüm yöntemleri üzerinde çalışmaya teşvik etmektedir. Bu çalışmanın amacı en son geliştirilmiş olan ve kişilerin güvenli üs senaryosunu ne düzeyde bildiklerini değerlendirmeye yönelik örtülü bağlanma ölçümünün; Güvenli Üs Senaryo Bilgisi- Kılavuz Kelime Yöntemi'nin (GÜSB) Türkiye adaptasyonunu yapmaktır. Bu amaçla ölçeğin geçerlik ve güvenirliğini test edebilecek farklı özellikte örneklemlerdeni oluşmuş dört çalışma tasarlanmış ve bu çalışmalarda bağlanma teorisinin temel bazı önergeleri GÜSB'nin geçerlik değerlendirmesi olarak test edilmiştir. Buna göre GÜSB'nin iç tutarlılığı, test-tekrar test ve puanlayıcılar arası güvenirliği tespit edilmiştir. Ek olarak, GÜSB'nin ayırdedici geçerliği zeka ile ve cinsiyet, yaş, eğitim ve medeni durum gibi bazı sosyo-demografik değişkenlerle ilişkisinin olmadığı gösterilerek ispatlanmıştır. Ayrıca, bağlanma teorisinin önergeleriyle tutarlı olarak çalışma sonuçları ameliyat hastalarından GÜSB puanı düşük olanların ameliyat sonrasında daha yüksek durumluk kaygı düzeyleri olduğunu göstermiştir. Benzer bir şekilde, psikiyatri hastalarının da GÜSB puanlarının psikiyatri geçmişi olmayan kontrol grubuna kıyasla belirgin bir şekilde düşük oladuğunu göstermektedir. Son olarak bu çalışmada GÜSB'nin algılanan sosyal destek ve stresle başa çıkma yolları ile ilişkili olduğu bulunmuştur. Buna göre aile, arkadaş ve önemli diğer kişilerden algılanan sosyal destek ve problem odaklı başa çıkma yolları ile GÜSB pozitif yönde ilişkilidir. Stres karşısında yaşanan çaresizlik ile GÜSB arasında ise negatif yönde bir ilişki bulunmuştur. Çalışmanın beklendik ve beklenmedik sonuçları ilgili literatür çerçevesinde tartışılmıştır. Ayrıca çalışmanın kısıtlılıkları, klinik göstergeleri tartışılmıs ve gelecek çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Attachment theory which emphasizes the importance of the mother infant bond and its? crucial role in determining multiple cognitive, emotional, and behavioral factors later in life, is gaining popularity in all domains of psychology. However, both in terms of conceptualization and methods of assessment, there is no consensus among the domains and this debate encourages researchers to develop new assessment methods to resolve the issue. The current study focused on the Turkish adaptation of the most recently developed unobtrusive measure of attachment: The Knowledge of Secure Base Script-Prompt Word Outline Method (KSBS) which aims to assess the degree of knowledge about the secure base script. For this purpose, four different studies were conducted each of which assesses the reliability and the validity of KSBS with varying samples and certain premises of the attachment theory were tested to validate KSBS. Accordingly, internal consistency, test-retest reliability and interrater reliability of KSBS was established. Addittionally, discriminant validity of KSBS was established presenting no relation with intelligence and certain sociodemographic variables as gender, age, education, and marital status. Also, consistent with the premises of the attachment theory, results revealed that among surgery patients the ones with lower KSBS score would display more state anxiety after the surgery than the ones with higher KSBS score. Similarly, psychiatric patients were shown to have considerably lower KSBS score than a control group with no psychiatric history. Lastly, the present study found that KSBS is correlated with perceived social support and coping strategies. Specifically, positive correlation was found between KSBS and perceived social support from friends, family, and significant others, and problem solving coping. Negative correlation was found between the helplessness and KSBS score. The expected and unexpected results of the study were discussed within the relevant literature, shortcomings of the current study, clinical implications and suggestions for future research were proposed.