Syrian Armenians during the last decades of the nineteenth and the first quarter of the twentieth centuries
19. yüzyılın son yılları ve 20. yüzyılın ilk çeyreğinde Suriye Ermenileri
  1. Tez No: 218036
  2. Yazar: ŞERİFE EROĞLU MEMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ermeniler, Suriye Ermenileri, Halep, Şam, Ermeni Sorunu, Armenians, Syrian Armenians, Aleppo, Damascus, Armenian Question
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışma, 19. Yüzyılın son yılları ile 20. yüzyılın ilk çeyreğinde Suriye Ermenilerini incelemiştir. Günümüzde, büyük ölçüde Suriye sınırları içerisinde bulunan, Halep ve Şam vilayetlerinin, Halep ve Şam'da bulunan Ermeni milletleri ve Osmanlı Devleti açısından sahip olduğu merkezi önem, tez konusunun Suriye Ermenileri olmasında belirleyici olmuştur. Bu tez, Halep ve Şam vilayetlerinde bulunan Ermenilerin sosyal, ekonomik, politik, dini, kültürel ve eğitim hayatlarını sunmanın yanı sıra, tehcir sürecinde bu bölgedeki Ermeni toplumlarının durumları ile ilgili bilgiler de içermektedir. Bu bağlamda tez, Ermeni sorununa, Halep ve Şam'da bulunan Ermeni toplumları örneğinden hareketle farklı bir açıdan yaklaşan bilgiler sunmaktadır ki bu örnekler I. Dünya Savaşı öncesinde Osmanlı İmparatorluğundaki Ermeni toplumunun durumu ve tehcir sürecindeki Ermenilerin durumu ile bazı benzerlik ve farklılıklar arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the situation of the Syrian Armenians during the last decades of the nineteenth and the first quarter of the twentieth centuries. The central position of the Provinces of Aleppo and Damascus, parts of today?s Syria, for both the Armenian communities of Aleppo and Damascus and the Ottoman Empire are the main incentives that determine the focus of this study as Syrian Armenians. Apart from the representation of the social, economic, political, religious, cultural and educational life of the Armenian communities in the Provinces of Aleppo and Damascus, the thesis also includes information about the situation of them during the relocation process. Within this context, the thesis also includes information representing the issue of Armenian Question in a different aspect since untouched fields of research, the cases of Aleppine and Damascene Armenians, provide some similarities and differences with the Armenian community?s situation in the Ottoman Empire before World War I and during the relocation process.