The comparative effects of prediction/discussion-based learning cycle, conceptual change text, and traditional instructions on students' genetics understanding and self-regulated learning
Tahmin/tartışmaya dayalı öğrenme evresinin, kavramsal değişim metinlerinin ve geleneksel öğretim yönteminin öğrencilerin genetik konularını anlamalarına ve öz-düzenleme becerilerine olan etkileri
  1. Tez No: 218053
  2. Yazar: DİBA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CEREN TEKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tahmin/tartısmaya dayalı ögrenme döngüsü, kavramsal degisim metini, motivasyon, ögrenme stratejileri, ontolojik-epistemolojik-sosyal/duyussal perspektifler, Prediction/discussion-based learning cycle, conceptual change text, motivation, learning strategies, ontological-epistemologicalsocial/ affective perspectives
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Bu çalısmanın amacı tahmin/tartısmaya dayalı ögrenme evresinin, kavramsal degisim metininin ve geleneksel ögretim yönteminin ögrencilerin genetik konularını anlamalarına ve öz-düzenleme becerilerine olan etkilerini incelemektir. Bu çalısma 2006-2007 ögretim yılı sonbahar döneminde Ankara iline baglı bir devlet ilkögretim okulunda gerçeklestirilmistir. Çalısmanın nicel arastırma yöntemlerinin kullanıldıgı kısmına, üç ayrı sınıfta yer alan 81 sekizinci sınıf ögrencisi katılmıstır. Birinci deney grubundaki ögrenciler genetik konusunu tahmin/tartısmaya dayalı ögrenme evresi ile, ikinci deney grubundaki ögrenciler kavramsal degisim metini ile, kontrol grubu ögrencileri ise geleneksel ögretim yöntemiyle islemislerdir. Çalısmanın nitel kısmında ise, 6 ögrenci ile uygulama öncesi ve sonrasında yapılan yüz yüze görüsmeler kavramsal degisimin çok yönlü perspektifleri kullanılarak incelenmistir. Bu çalısmada, adı geçen ögretim yöntemlerinin ögrencilerin genetik konularını anlamalarına ve bilgilerinin kalıcılıgına olan etkilerini belirleyebilmek amacıyla Genetik Kavram Testi ön-test, son-test, ve ertelenmis son-test olarak uygulanmıstır. Ögrenmede Güdüsel Stratejiler Anketi bahsedilen ögretim yöntemlerinin ögrencilerin motivasyona ve ögrenme stratejilerine olan etkilerini arastırmak amacıyla ön-test ve son-test olarak uygulanmıstır. Karısık varyans analizi sonuçları, deney gruplarında bulunan ögrencilerin genetik konularını kontrol grubundaki ögrencilere göre istatistiksel olarak daha iyi anladıklarını ve ögrendikleri bilgilerin daha kalıcı oldugunu göstermistir. Çok yönlü varyans analizi sonuçları, tahmin/tartısmaya dayalı ögrenme evresiyle ögrenim gören ögrencilerin, kavramsal degisim metinleriyle ögrenim gören ögrencilere göre detaylandırma stratejilerini daha çok kullandıklarını göstermistir. Yüz yüze görüsmelerin, kavramsal degisimin ontolojik, epistemolojik ve sosyal/duyussal boyutları ele alınarak yapılan incelemelerinin sonuçları da bazı ögrencilerde kavramsal degisimin meydana geldigini göstermistir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the comparative effects of prediction/discussion-based learning cycle (HPD-LC), conceptual change text (CCT), and traditional instructions (TI) on 8th grade students? understanding of genetics concepts and on their perceived motivation and perceived use of learning strategies. This study was carried out during 2006-2007 fall semester at a public elementary school in Ankara. A total of eighty-one 8th grade students from three intact classes were involved in the quantitative part of this study. Students in the first and second experimental groups instructed with HPDLC and CCT, respectively. The students in control group received TI. In the qualitative part, pre- and post-instructional interviews held with six students were interpreted by using a multidimensional interpretive framework of conceptual change. In this study the Genetics Concept Test was administered as pre-test, posttest, and delayed post-test in order to examine the effects of instructional strategies on students? genetics understanding and retention. The Motivated Strategies for Learning Questionnaire was administered as pre-test and posttest to examine the effects of instructional strategies on students? motivation and use of learning strategies. The results of mixed between-within subjects ANOVA revealed that students in both experimental groups understood the genetics concepts and retained their knowledge significantly better than students in control group. One-way MANOVA results revealed that HPD-LC students used elaboration strategies significantly more than CCT students. Interview analysis by considering ontological, epistemological, and social/affective perspectives of conceptual change indicated that some students from each group underwent conceptual change concerning the genetics concepts.