Religiousness, conservatism and their relationship with traffic behaviour
Dindarlık, muhafazakarlık ve bu değişkenlerin trafik davranışı ile ilişkisi
  1. Tez No: 218054
  2. Yazar: ZÜMRÜT YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TİMO LAJUNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Trafik, Religion, Psychology, Traffic
  6. Anahtar Kelimeler: Dindarlık, muhafazakarlık, ihlal, sürücü, yaya, Religiousness, conservatism, violation, driver, pedestrian
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalısma; dindarlık, muhafazakarlık ve trafik davranısı arasındaki iliskiyi incelemektedir. Bulgular gösteriyor ki, içsel dindarlık oryantasyonu, hem yayaların hem de sürücülerin sıradan ihlal davranıslarını anlamlı bir sekilde yordamaktadır. Dindarlık, kisiyi kurallara uymaya yönlendirerek ve risk davranıslarından kaçınmasını saglayarak olumlu bir etki göstermistir. Bunun yanında, muhafazakarlık ögelerinin (degisime direnme ve degerleri koruma) sürücülerin agresif ihlal davranıslarını ve olumlu davranıslarını yordadıgı bulunmustur. Degerleri koruma, sürücülerin agresif ihlallerini azaltırken, olumlu davranıslarını artırmıstır. Bunun aksine, degisime direnme olumlu davranısları azaltırken, agresif ihlalleri artırmıstır. Bu zıt bulgular Wilson (1973)'un açıklamaları kullanılarak degerlendirilmistir. Kısacası, trafik ortamına uzak olan degiskenlerin trafik davranısını birbirinden farklı bir sekilde nasıl etkiledigi gösterilmistir.
Özet (Çeviri)
The present study investigated the relationship between religiousness, conservatism and traffic behaviour. It was shown that, intrinsic religious orientation significantly predicted ordinary violations of both the drivers and the pedestrians. Religiousness seems to have a positive effect by orienting the individual to obey the rules and to refrain from risk taking behaviour. Moreover, components of conservatism (conservation of values and resistance to change) were found to affect the aggressive violations and the positive behaviours of the drivers. While conservation of values decreased aggressive violations of the drivers, it increased the positive behaviours. On the contrary, resistance to change decreased positive behaviours and increased aggressive violations. These contrary results were accounted for by using Wilson?s (1973) explanations of these dimensions. To conclude, variables distal to traffic context were shown to influence traffic behaviour differentially.