Perceived roles, resposibilities and challenges of ct's in the procedure of teaching practice course in practicum
Üniversite-okul işbirliği okul uygulaması dersi sürecinde okul uygulama öğretmenlerinin algıladıkları görev, sorumluluk ve zorluklar
- Tez No: 218063
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALEV YEMENİCİ, Y.DOÇ.DR. NURDAN GÜRBÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Uygulama Öğretmeni, Aday Öğretmen, Üniversite Uygulama Öğretim Elemanı, Beklenmeyen ve Yeni Yüzleşilen Yaşantılar, Görev ve Sorumluluklar, Cooperating Teachers, Pre-service Teachers, University Supervisors, Challenges, Roles and Responsibilities
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 504
Özet
Bu araştırma öğretmen adaylarının Okul-Üniversite İşbirliği çerçevesinde okullardaki eğitimine okul uygulama öğretmeni aracılığıyla katkıda bulunmak üzere yapılmıştır. Bu katkının gerçekleşmesinde karmaşık ve yoğun çalışma gerektiren işi yapmakta olan okul uygulama öğretmenlerinin karşılaştıkları yeni durumları kendilerinin kendi rol ve sorumluluk algıları içinde yaptıkları işi nasıl yansıttıklarını incelemeyi amaçlamıştır. Çalışma özellikle okul uygulama öğretmenlerinin rol ve sorumluluk algıları çerçevesinde yeni durumları algılamaları üzerinde odaklanmaktadır. Okul uygulama öğretmenleri bu yeni durumlarla kendi algıladıkları rol ve sorumlulukları yerine getirirken aday öğretmenlere verdikleri geri dönüt ve aday öğretmenlerle işbirlikli çalışmaları sürecinde yüzleşmektedirler. Bu yüzleşme onların karşılaştıkları durum ve yaşantıları tanıma ve anlama aracılığı ile kendi iş içeriklerini fark etmelerine yardımcı olur (Aday öğretmen eğitimiişi). Onların bu çalışmada paylaştıkları farkındalıkları ve tanımlanmış olan görevlerini yerine getirme şekilleri tüm uygulama sürecine katılanların durumu algıda güçlenmelerini ve uygulama sürecini daha yararlı hale getirebilmelerini olanaklı kılacaktır. Araştırma sonuçları öğretmen adaylarının eğitimi sürecinde gerçekleştirilecek neredeyse tüm çalışma alanlarında daha fazla eğitici eğitimine ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Araştırmada ayrıca okul uygulama öğretmenlerinin bilgi ve deneyime ihtiyaç duydukları alanlar tanıtılmış ve ilgili alanlarda karşılaşılabilecek durum ve oluşumlarla başa çıkabilmeleri için bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research study aims to investigate how cooperating teachers (CTs) in Partnership Schools working with pre-service teachers (PTs) from Universities in Ankara and Bursa reflect on challenges they face according to their own perceived roles and responsibilities in the process of implementing their complicated and demanding work to contribute to pre-service teacher training in schools. The present study specifically focuses on cooperating teachers? perceived challenges in relation to the feedback process and their cooperation with pre-service teachers to fulfill their roles and responsibilities to understand the nature of cooperating teachers? work, and how such recognition and understanding could empower all the parties involvedcooperating teachers and pre-service teachers with the aim of making the schoolexperience more beneficial for pre-service teachers. The results of data collection show that CTs need further training in almost all aspects of their work directly related to the teaching learning environment in schools. Areas of their work that need improvement are also introduced, and recommendations to cope with challenges are presented.