The effect of problem-based learning on the elementary school students achievement in genetics
Probleme dayalı öğrenme modelinin ilköğretim öğrencilerinin genetik konusundaki başarılarına olan etkisi
- Tez No: 218062
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMRA SUNGUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Probleme Dayalı Öğrenme Modeli, Geleneksel Fen Öğretim Yöntemi, Genetik, Akademik Başarı, Performans Becerileri, Problem Based Learning, Traditionally Designed Science Instruction, Genetics, Academic Achievement, Performance Skills
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğrencilerin ön bilgi ve ön performans becerileri, mantıksal düşünme yetenekleri ve öğrenme yaklaşımları kontrol altındayken probleme dayalı öğrenme modeli (PDÖ) ve geleneksel fen öğretim yönteminin (GFÖ) öğrencilerin akademik başarısına ve performans becerilerine olan etkisini incelemektir. Çalışmanın örneklemini Ankara ilinde bir ilköğretim okulunda okuyan 192 sekizinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Deney ve kontrol grupları 2 ayrı öğretmenle eğitim gören 4 sınıftan rasgele seçilmiştir. Konular deney grubunda probleme dayalı öğrenme modeli ile işlenirken, kontrol grubunda geleneksel fen öğretim yöntemi ile işlenmiştir. Deney grubundaki öğrenciler konuları iyi yapılandırılmamış, gerçek hayata dayalı problemler doğrultusunda grup içersinde ve aynı zamanda bireysel çalışarak öğrenirken, kontrol grubundaki öğrenciler konuları öğretmen açıklamaları ve ders kitaplarına dayalı olarak öğrenmişlerdir. Öğrencilerin ön bilgilerinin ve performans becerilerinin, mantıksal düşünme yeteneklerinin ve öğrenme yaklaşımlarının belirlenebilmesi için ön test olarak sırasıyla Genetik Başarı Testi, Mantıksal Düşünme Yetenek Testi ve Öğrenme Yaklaşımı Ölçme Testi uygulanmıştır. Uygulamalardan sonra PDÖ ve GFÖ yöntemlerinin öğrencilerin akademik başarılarına ve performans becerilerine olan etkisini karşılaştırabilmek için Genetik Başarı Testi son-test olarak tekrar uygulanmıştır. Probleme dayalı öğrenme modelinin ve geleneksel fen öğretim yönteminin öğrencilerin Genetik konusundaki akademik başarılarına ve performans becerilerine olan etkisini incelemek için Ortak değişkenli çok yönlü varyans analizi (MANCOVA) kullanılmıştır. Öğrencilerin ön bilgi ve ön performans becerileri, mantıksal düşünme yetenekleri ve öğrenme yaklaşımları analize ortak değişkenler olarak atanmıştır. Çalışmanın sonuçları öğrencilerin akademik başarısının ve performans becerilerinin ölçülmesini amaçlayan Genetik Başarı Testinde PDÖ öğrencilerinin GFÖ öğrencilerinden daha yüksek bir ortalamaya sahip olduklarını göstermiştir. Bu durum, PDÖ öğrencilerinin genetik konularını GFÖ öğrencilerine kıyasla daha iyi öğrendiğini ve verilen problemdeki gerekli bilgilerin kullanımı, belirsizliklerin ortaya konması, kavramların organize edilmesi ve bilgilerin yorumlanması gibi beceriler açısından daha başarılı olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to investigate the relative effect of problem-based learning (PBL) and traditionally designed science instruction (TDSI) on students? academic achievement and performance skills in the unit of genetics after controlling for students? prior knowledge, prior performance skills, reasoning ability, and learning approach. The sample consisted of 192 eight grade students from a public elementary school in Ankara. Four classes instructed by two science teachers were randomly assigned as experimental and control groups. The experimental group students were taught the subject through PBL, while the control group students received the TDSI. Students in experimental group dealt with ill-structured problems based on real-life working in small groups and individually. On the other hand, students in control group received an instruction based on teacher explanations and textbooks. Genetics Achievement Test, Test of Logical Thinking, and Learning Approach Questionnaire were administered as pre-tests to students in both groups to determine their prior knowledge and prior performance skills, reasoning ability, and learning approach, respectively. After the treatment, Genetics Achievement Test was administered again as a post-test to compare the effectiveness of PBL and TDSI on students? achievement and performance skills in Genetics. Multivariate Analysis of Covariance (MANCOVA) was used to investigate the effect of problem based learning and traditionally designed science instruction on students? academic achievement and performance skills in Genetics when students? prior knowledge, prior performance skills, logical thinking abilities and learning approaches are controlled. Results of the study revealed that students in PBL classes had higher mean scores on Genetics Achievement Test developed to measure academic achievement and performance skills in the unit of genetics. Therefore, the PBL students appeared to be better compared to the TDSI students in terms of genetics understanding and at using relevant information in addressing the problem, articulating uncertainties, organizing concepts, and interpreting information.