Antalya'nın alternatif turizm kaynakları ve planlaması
Alternative tourizm resources of antalya and planning
  1. Tez No: 218308
  2. Yazar: CEMALİ SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN KARABULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya, Turizm Coğrafyası, Alternatif Turizm Kaynakları, Planlama, Antalya, Geography, Geography of Tourism, Alternative Tourism Resources, Planning, Antalya
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 518
Özet
Antalya sahip olduğu doğal ve beseri coğrafya özellikleri ile Türk turizminde ülkenin en önemli turizm merkezlerinden biri durumuna gelmistir. Arastırma sahasında turizm, 1960'lı yıllardan itibaren gelismeye baslamıstır. Sahanın zengin turizm değerleri ve çekicilikleri, zaman içinde bu gelisime ivme kazandırmıstır. Antalya'da turizm gelisimine hizmet etmek için özellikle son 20 yıl içinde turizm alanında büyük atılımlar olmus, önemli projeler gerçeklestirilmistir. Bununla birlikte, arastırma sahasında daha önceden gerçeklestirilen turizm projelerinin sadece kıyıda dar bir bant ile sınırlı kaldığı, oysa bugün turizmin çesitlendiği görülmektedir. Antalya'da, yılın her zamanı turizm yapılabilecek bir ortam vardır. Bunun için yapılması gereken, turizmin çesitlendirilerek turistlere seçenekler yaratılmasıdır. Söz konusu seçenekler açısından oldukça zengin olan arastırma sahası, maalesef bunları kullanma noktasında oldukça etkisiz kalmıstır. Turizmin deniz, kum, günes üçgenin içinde sıkısmaması için yayla, kıs, dağcılık, mağara, bitki inceleme, kus gözlem, akarsu, kamp-karavan, av, çiftlik ve fotosafari gibi turizm imkanlarıyla Antalya turizmin çesitlendirilmesi, tüm yıla ve saha geneline yaygınlastırılması, değisik yörelerin mevcut turizm potansiyelinin gelistirilerek harekete geçirilmesi gerekmektedir. Böylece turizm tekdüzelikten kurtularak çesitlenmeye baslayacaktır. Çünkü Antalya, bu çesitliliği sağlayacaktarihsel, doğal değerlere ve nitelikli insan gücü ile alt ve üst yapı olanaklarına sahiptir. Bunun yanı sıra alternatif turizm seçeneklerinin gündeme gelmesiyle turizm sezonundaki yoğunluk yılın diğer aylarına da tasınabilecektir. Ancak unutulmaması gereken, var olan potansiyelin doğru belirlenmesi ve doğru bir sekilde planlanması gerektiğidir. Zira aksi takdirde basta ekonomik katkı olmayacağı gibi doğal ve kültürel çevreye iliskin önemli kayıplar da yasanabilecektir.
Özet (Çeviri)
With its natural and human side peculiarities, Antalya has become one of the most important tourism centers in Turkish tourism. In this study field, tourism has started to develop since 1960. Rich touristy values of the field and attraction have increased this development in time. In order to help tourism develop in Antalya, important attacks in the field of tourism have become in the last 20 years and important projects have been realized. Additionally, the tourism projects which were realized before in the study field were limited to sea-cost; however, today tourism has been more varied. Antalya has a setting where tourism activities can be realized thorough out the year. Thus, what should be done is to make tourism more varied and offer tourists? The study field which is rich in those variations is unfortunately poor in the use of these variations. It is necessary that Antalya tourism should be varied with tourism facilities such plateau, winter, climbing, caves, botanic, ornithology, river, camp-caravan, hunting, rural and photo safari (should be) extended throughout the year and all fields, and that available tourism potential of various regions should be developed to put in to action so that tourism should not be stick to the triangle of sea, sand and sun tourism. Thus, tourism will have an opportunity to become varied by getting rid of single variation because this field has infrastructure and upper structure in order to supply these variations with its historical, natural values andqualified man power potential. Besides, with the help of alternative tourism opportunities, the intensive potential tourism season can be transported to the other months of the years. However, what should not be forgotten is the fact that the available potential should be determined and planed truly. On the contrary, important losses related to natural and cultural settings economy.