Rûhu'l-Beyân tefsirindeki namaz sûrelerinde geçen hadisler (fâtiha ve fil-nâs sûreleri)
The hadiths in the quranic commentary of Rohul-Bayan that used in the surahs of prayer (the surahs of the opining (al-fatiha) and from the elephant (al-fil) to mankind (an-nâs))
  1. Tez No: 218436
  2. Yazar: İBRAHİM SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT KAVAKLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Bursevî, İşarî Tefsir, Namaz Sureleri, Bursavi, Commentary of Pointing out, The Surahs of Prayer
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Rûhu'l-Beyân Tefsirindeki Namaz Sûrelerinde Geçen Hadisler (Fâtiha ve Fil-Nâs Sûreleri), Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2007.Bursevî'nin Rûhu'l-Beyân tefsirinde geçen hadislerin küçük bir bölümünün konu edildiği bu çalışma, bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır.Giriş bölümünde, İsmâil Hakkı Bursevî değişik yönleri ile tanıtılmıştır. Onun hacimce en büyük eseri olan Rûhu'l-Beyân Tefsiri genel hatları ile ele alınmıştır.Birinci bölümde, bir disiplin olmaları açısından; tasavvuf, tefsir ve hadis ilimlerinin birbiri ile ilişkileri ortaya konmuştur. Hadisçiler ile Sûfîler arasındaki münasebetler incelenmiş, ?İşarî Tefsir Metodu? ile yazılan tefsirlerde hadislerin işlevselliği ortaya konmuştur.İkinci bölümde, tezimizde esas aldığımız bölümdeki Kudsî, Merfû ve Mevkuf türü hadisler, metinleri ile birlikte verilmiştir. Bu hadislerin kaynakları gösterilip değerlendirmelerde bulunulmuştur. Müteakiben Bursevî'nin hadisçiliği işlenmiş ve çalışmamızda incelediğimiz hadisler senedleri, metinleri, yorumları ve sıhhatleri yönü ile tahlil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Hadiths İn The Quranic Commentary of Rohul-Bayan That Used in The Surahs of Prayer (The Surahs of the Opining (al-Fatiha) and from the Elephant (al-Fil) to Mankind (an-Nâs)), Master Thesis, Ankara, 2007.The present work subjected Quranic Commenter Bursavi and some hadiths that used in his Quranic commentary ?Rohul-Bayan?. There is an introduction and two sections in this study.The section of inroductory is about his life on different ways and introducingof his Qur?anic commentary that was his big study with general revealing.In the first section; we explained the connection between the knowlidge of Sufism, Qur?anic commentary and Hadith as they are a discipline. Then we investigated the connection between sufies and hadith studiers then explained the method of commentary of pointing out and the role of hadiths in the Qur?anic commentary.Te second section included the hadiths of Kodsi, Marfu and Mavkuf with their statements that found in the section of we focused on in this present work. Then we explained the sources of these hadiths and criticized them. By the way we explained Bursavi?s biography as a hadith studier. Then all hadiths that investigated in this study are criticized with their narrator, statements, comments and trusty.