Müzik öğretmenliği programları özel yetenek sınav sonuçlarının öğrenci kaynakları düzleminde incelenmesi
Examination of music education programs according to special talent of student resources
  1. Tez No: 218490
  2. Yazar: SERKAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. SUNA ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi, yetenek, özel yetenek sınavları, öğrenci kaynakları
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı, Müzik Eğitimi Programlarına girişte uygulanan özel yetenek sınav sonuçlarını, öğrenci kaynakları düzleminde inceleyerek, uygulanan sınav modellerinin, adayların yetenek ve hazırbulunuşluk durumlarını hangi düzeyde ortaya koyduğunu belirlemek ve sınavların adı ile uygulanış biçimi sonucu ortaya çıkan tablo arasındaki tutarlılık durumunu saptamaktır.Araştırmanın yürütülmesinde durum tespitine yönelik tarama modeli ve istatistiksel yöntem kullanılmıştır. Durum tespiti, resmi müracaatlar sonucu elde edilebilen, farklı sosyo-kültürel ve ekonomik durumlara sahip bölgelerde bulunmaları nedeniyle seçilen Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı 2005, 2006 ve 2007 yılları, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı 2007 yılı özel yetenek sınav sonuçları ile öğretim elemanlarının görüşleri ve basılı kaynaklardaki bulgulara dayanmaktadır. İstatistiksel çözümler için frekans(f) ve yüzde (%) dağılımı yapılmıştır.Müzik Öğretmenliği Programlarına, ülkemizde lise düzeyinde eğitim veren hemen her pozisyondaki okullardan başvuru yapılmakta ve uygulanan sınavlarda başarılı olunursa kayıt yaptırılmaktadır. Bu programlara farklı kaynaklardan başvuran adayların ve özel yetenek sınavlarında başarılı olarak programa dahil olan öğrencilerin, geldikleri kaynaklardan dolayı, uygulanan sınavlarda ortaya koymuş oldukları başarı durumları da farklılık göstermektedir. Bu araştırmada, bir önceki cümlede söz edilen farklılıklar ve bu farklılıkları doğuran sınav uygulamaları incelenmiştir. Uygulanan sınavların adayların yetenek düzeyini mi yoksa hazırbulunuşluk düzeylerini mi ölçtüğü, adayların sınav puanları incelenerek ortaya konulmuş ve daha fazla hazırbulunuşluk düzeylerinin ölçüldüğü görülmüştür. Bu incelemeler sonucunda alandan ve alan dışından sınava katılan adayların başarı durumları karşılaştırılmış ve uygulanan sınav modellerinin, ilk ve ikinci aşama sınav puanlarına bakılarak çok başarılı veya çok yetenekli kabul edilebilecek, özellikle alan dışından gelen bazı adayların kontenjan dışında kalmasına, buna karşılık alan eğitimi almış fakat çok yetenekli sayılamayacak bazı öğrencilerin, kontenjana dahil olmasına katkıda bulunduğu görülmüştür. Bu bağlamda, Müzik Eğitim Programlarına girişte uygulanan sınavların Özel Yetenek Sınavı adıyla adlandırılmasının, sınav uygulamaları ve sonuçlarıyla tutarlılık durumu hakkında uzman görüşü alınmış ve tutarlı olmadığı saptanmıştır.Elde edilen bilgi ve bulgular ışığında Özel Yetenek Sınav Sonuçları yorumlanarak, sınav uygulamalarına katkıda bulunmak amaçlanmış ve bu doğrultuda sonuçlar ortaya konularak önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to represent the results of introduction of music science/education program , to represent how does the talent of the exams put forward the candidates talent and the conditions of attending to learn and to detect the situation that is put in practice in or to see the situation between the obvious and the practice.To run this research 'situation establishing and hatching model and the statistical method had been used. The situation establishing has been based on the views of lecturers of the Gazi University The Faculty Of Music Education Mantained at 2005, 2006, 2007 plus Mehmet Akif Ersoy Univertsity Of Music Education Maintaned at 2007 fine arts specialization exam results also doneaccording to academic sources. For statistical solutions frequency(f) and percentage (%) unit has been used.Almost every student who graduated from high school can register Music Education Programmes if the candidates have succeed at the application exam. The candidates who have been registered from other facilities just because of where they have studied has a difference from the ones that comes from formal high schools. At occasional research; the differences mentioned before and the exams leading to these differences have been analysed. It is achieved that exams practiced have been measuring whether the capability or the attempt to learn of the candidates by examining the exam points and it has been observed that they have been measuring the attempt to learn more than capability. Therefore after all examinations the ones that have been volunteered exam from high schools, and those ones from other facilities have been compared formally and it has appeared that examination type applied assist in remaining quato leftover of some candidates, especially attending out of the file, who are considered at highly successful and talented concerning their first and second level exam result, however including some educated students who can not be considered as talented. In such a context expert opinion about coherence of exam applications and their result has been taken and it is determined that naming those exams which are applied doing entrance exams to the Music Education Programmes as Special Talent Examination is incoherent.In view of gathered information , by means of interpreting Results Of Special Talent Examination , it is aimed to contribute exam application and suggestions are given by bringing conclusions up in such a direction.Key Words : Music education , talent , special talent exams, students resourcePage Amount :116Supervisor : Prof. Suna ÇEVİK