Bir sosyal çevre olarak yerleşke kimliği oluşmasında donatı elemanlarının önemi: Başkent Üniversitesi Bağlıca yerleşkesi üzerine alan çalışması
The importance of street furniture in the formation of an identity for a campus in terms of social environment: A field study on the Baskent University Bağlica Campus
- Tez No: 218571
- Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN ÖZGÜNEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Şehircilik ve Bölge Planlama, Landscape Architecture, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Başkent Üniversitesi, Donatı elemanları, Yerleşke kimliği, Street/Urban Furniture, Campus Identity, Başkent University
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Bu tez çalışması, bir üniversitenin sosyal ve fiziksel çevresi oluşturulurken gözönüne alınması gereken etmenleri tasarım kavramı -yerleşke içi kullanılan donatı ürünleri bağlamında incelemektedir. Çalışma, bir eğitim kurumunda tasarım yapmanın önemini vurgulayarak, üniversitenin asıl amacı olan farkındalığı arttırmak, üniversitenin öğrencilerinin sosyal çevrelerinden elde ettiklerini, kendi iş yaşamlarında, sosyal çevrelerinde kullanarak bir geribeslenim yaratmalarına yardımcı olması açısından önemlidir.Çalışma Başkent Üniversitesi Bağlıca Yerleşkesi'nde kullanıcı istek, gereksinim ve beklentilerini anket ve odak grup çalışmaları ışığında sorgulayarak üniversite yerleşkelerinde kullanılan tasarım elemanlarının kurum kimliği üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
The thesis investigates the factors needed in creating a social and physical environment of a university campus in terms of design and urban furniture used in a campus setting. This study aims to underscore the importance of design in an educational institution, to increase the consciousness of students and for them to receive feedback in their professional lives from what they gather from their social environments.This work tries to bring forward the effects of street/urban furniture used in Başkent University Bağlıca Campus on the corporate identity of Başkent University by evaluating the performed surveys and focus groups.