Türkiye'de ekonomi gazeteciliği-Dünya gazetesi örneği-
Financial journalism in Turkey-case of the newspaper Dünya-
  1. Tez No: 218660
  2. Yazar: NERMİN ATEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Basın, Ekonomi, Ekonomi Basını ve Dünya Gazetesi, Press, Economy, Financial Press, and the Newspaper Dünya
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Özellikle 24 Ocak 1980 Kararları'yla ekonominin her alanda öncelik kazanması ve ekonomik yaşamın canlanması basını da etkilemiş bir yandan ekonomik haber ve bilgi ağırlıklı gazete ve dergiler yoğunlaşırken, diğer yandan günlük gazeteler ekonomiye özel sayfalar ayırmaya başlamıştır. Bu çalışmada da en temelde, Türk basınının gelişmekte olan bir alt dalı niteliğindeki ekonomi basınının tarihsel gelişimi çerçevesinde kavram ve kapsamı üzerinde durulmaktadır.Ekonomideki yeni yapılanmanın ön plana çıktığı bir dönemde ekonomi gazetesi kimliğini alan Dünya Gazetesi, çalışmanın örneğini temsil etmektedir. Çalışma ile ekonomi basınının işlevi, sorunları, basın-iktidar ve ekonomi ilişkisi, tiraj ve ilan-reklam gelirleri irdelenmektedir. Araştırmanın örneğini temsil eden Dünya Gazetesi de tarihsel gelişiminden iş dünyası ile ilişkilerine, okur profilinden, Anadolu'ya yaklaşımına, tiraj ve ilan-reklam çalışmalarına kadar birçok alt başlıklarla incelenmektedir.Sonuç olarak, 1980'den sonra ivme kazanan ekonomi basınının Türkiye'de yeterli gelişmeyi kaydedemediği, ekonomi gazetelerinin tirajlarının düşük kalması nedeniyle yeterli gelişmeyi sağlayamadığına işaret edilirken, ilan-reklam gelirlerinin artırılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bulgular sonucunda, iş çevrelerine yakınlığı nedeniyle ekonomi gazetelerinin taraflı yayın yapmak durumunda kaldığı ortaya konulmaktadır. Tirajını artırma yolunda, bayiler yoluyla satış zorluğu nedeniyle, elden ele dağıtım zincirinin ilk örneğini veren Dünya Gazetesi'nin 30'uncu yılına doğru sessiz ve dingin bir şekilde ilerlerken bugün mali güçlükler içinde olduğu bulgusuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Economy?s gaining priority in every field, and revival of the economic life particularly by September 24, 1980 Decisions have also affected the press; on the one hand, economy news & information weighted papers and magazines have increased; while on the other hand, daily newspapers have started to include special pages of economics. In this study, fundamentally, concept and scope of the financial press having the characteristics of a developing sub-branch of the Turkish press in its historical development frame, has been emphasized.The newspaper Dünya, which got the identity of ?financial newspaper? in a period when the new structuring in economy has come into prominence, sets an example for the study. By this study; functions and troubles of the financial press, relations between press, power and economy, revenues of circulation & advertisement have been considered. The newspaper Dünya, as the example for the study, has been analysed in many subtitles from its historical development process to its relations with the business world, from its reader profile to its approach Anatolia, and circulation & advertisement studies.In conclusion, it has been pointed that the financial press, which gained acceleration after 1980, has not made sufficient progress in Turkey, and the financial newspapers have not improved enough, for their circulations have remained low, and necessity of increasing the advertisement revenues has been set forth. In accordance with the findings, it has been searched out that the financial newspapers had to make sided publications because of their closeness to the business environments. It has been reached the finding that the newspaper Dünya, which, on the way of increasing its circulation, served the first model of the chain of hand-to-hand distributing owing to hardship of sales via news stalls, has been in financial trouble today, while proceeding towards its 30th year quietly and calmly.