1765-1768 yılları arasında Konya'da sosyal ve ekonomik hayat (59 numaralı Konya şer'iye siciline göre)
The social and economic life between 1765 and 1768 in Konya (according the 59th of şer'iye register of Konya)
- Tez No: 218665
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DOĞAN YÖRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Konya, Şer'iye Sicili
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 692
Özet
Osmanlı Devleti'nde kadıların verdiği hükümlerle, devlet merkezinden gelen fermânlar, berâtlar, buyruldular ve diğer hüküm çeşitlerinin yazıldığı defterlere şer'iye sicili denir. Çalışma konusu olarak seçtiğimiz 59 Numaralı Konya Şer'iye Sicili Defteri, Hicri 1179?1182/Miladi 1765?1768 yıllarına ait hukuka intikal etmiş mahkeme kayıtlarını ihtiva etmektedir. Sicilin içinde mülk satışları, fermânlar, berâtlar, vasî tayini, mirâs, vakıf, mülk ve alacak da'vâları gibi konular yer almaktadır. Bunların içinde mülk satışları, fermânlar ve berâtlar sicilin büyük bir kısmını oluşturmuştur.Tarihimizin önemli belgelerinden olan kadı sicilleri, şehir tarihlerinin yazılmasında birinci dereceden öneme sahiptir. Osmanlı dönemi Konya araştırılırken şer'iye sicillerine müracaat edilmeden yapılan çalışmalar eksik kalacaktır.Bu çalışma ile asıl amacımız 1765?1768 yılları arası Konya tarihinin sosyal, ekonomik, hukukî, idarî ve kültürel yapısının belirlenmesine katkı sağlayabilmek olmuştur. Bunun yanında şer'iye mahkemeleri ve görevlileri, şer'iye sicillerinin tanımı, önemi, tarihi gelişimi, Konya'nın kısa tarihçesi çalışmanın içeriğine dahil edilmiştir.Bu çalışmada 59 Numaralı Konya Şer'iye Sicilinde yer alan belgelerin transkripsiyonu, özeti ve değerlendirmesi yapıldı. Bu belgelere dayanarak halkın sosyal yapısı, ikili ilişkileri, gündelik yaşamı, ekonomik yapısı, merkezi idare ile taşra arasındaki ilişkileri içeren tahliller yapılmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
In Otoman Empire, the notebooks in which Kadı?s judgements and firmans that come from centre of the state, patents, commands and other judgements are written is called Şer?iye register. The Şer?iye register of Konya in number 59, which we have chosen the subject of our study, consists of registration of lawcourt in 1765?1768. This record, includes the subjects such as sales of property, firmans, berats, guardian, inheritance, foundation, property and owing suits. Among these subjects, the sales of property, firmans and patents form the biggest part of the register.Kadı registers, which is one of the important documents of our history, have great importance in writing of city histories. Researches which are done without consulting Şer?iye records would be faulty while looking into Konya during Ottoman period.The main purpose of this study is to make contribution to the determination of the social, economical, legal, administrative and cultural structure of Konya history between 1765-1768. Moreover, the Şer?iye courts and its officials, definition, importance and historical development of Şer?iye registers and short history of Konya have been included in the investigation.In this study the documents in Konya Şer?iye register numbered 59 have been transcribed, summarized and evaluated. The social and economical structure, relationships, daily life of people and the relation between administrative center and the provinces have been analyzed based on the documents.The key words: Konya, Şer?iye records