Türk İş Hukukunda ücretin korunması
The protection of wage in Turkish Labour Law
  1. Tez No: 218740
  2. Yazar: AYŞE ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. N. BİNNUR TULUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İş Hukuku, İşçi, Ücretin korunması, işveren, Labour Law, Employee, Protection of wage, employer
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Ücret, işçinin emeğinin karşılığı ve genelde tek geçim kaynağıdır. Bu nedenle işçinin ve ailesinin zor duruma düşmesinin engellenmesi için, kanun koyucu tarafından işçinin ücreti özel olarak koruma altına alınmıştır. İşçi ücretleri, hem üçüncü kişilerin hem de işverenin eylemlerine karşı korunmuştur.?Türk İş Hukukunda Ücretin Korunması?, isimli tezin ilk bölümünde, ücretin tanımı ve unsurları, ücretin ekleri, ücret belirleme yöntemleri, ücretin miktarı, ücretin nerede, nasıl ve kime ödeneceği; İkinci bölümünde ise; asgari ücret, ücretin haczi, devri, takası, ücretin öncelikli alacak olması, ücret kesinti cezası, çalışılmadığı halde ücretin ödenmesi, işçilerin kanuni ipotek hakkı, ücretin gününde ödenmemesi, ücretten indirim yapılmaması ve toplu iş sözleşmesi ile ücretin korunması inceleme konusu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Wage is the renumaration of the labour and usually the only source of income. Therefore, to prevent the labour and his/her family to be in a difficult situation, the wage of the labour was taken under protection by legislative bodies. The wages of the labour was protected against any actions of both employers and third party.In the first part of the thesis, called ?The protection of wage in Turkish Labour Law.?, the definition of the term ?wage? and its elements, additional wages, ways of determining wages, determining the amount of wage and where, how and to whom it would be paid; and in the second part, minimum wage, seizure, turnover and clearing of the wages, the wages being first priority asset, wage stoppage fortfeit, payment of the wage in spite of not working, legal lien of the labours, not paying the wage on time, not being made a deduction of wage, collective labour agreement and the protection of wage were examined.