Türk İş Hukukunda ücretin korunması
Protection of wages in Turkish Labour Law
  1. Tez No: 333388
  2. Yazar: EDA KARAÇÖP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ODAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ücret, İşveren, İşçi, Ücretin Korunması, Üçüncü kişi işlemlerine karşı koruma, Ücret Garanti Fonu, Wage, Employee, Employer, Protection of wages, Protection of wages against transaction of third parties, Wage Guarantee Fund
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
İşçinin işverenin emir ve talimatlarına uygun şekilde iş görmeyi; işverenin de görülen işe karşılık olarak ücret ödemeyi üstlenmiş olduğu sözleşme şeklinde tanımlanabilen iş sözleşmesi tam iki tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir. İşçinin gördüğü iş karşılığında, kendisine işveren tarafından bir ücret ödenmesi taraflar arasındaki ilişkiyi iş sözleşmesi olarak tanımlamak için gerekli koşulu oluşturmaktadır. Ücretin emeğin karşılığı olduğu açıkça Anayasada da ifade edilmekte ve bu bağlamda Anayasal bir hak olduğu vurgulanmaktadır. Anayasa'da bir emeğin karşılığı olarak genel bir ifadeyle belirtilen ücret kavramının açık tanımına 4857 sayılı İş Kanununda yer verilmektedir. Kanunu'nun 32/1. maddesi ücreti; `Bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutar' olarak tanımlamaktadır.O halde ücret iş sözleşmesinin bir unsuru olmakla, ücretsiz bir çalışmanın mevzuatımız uyarınca iş sözleşmesinin konusunu oluşturamayacağı söylenebilmektedir. Ücret, işverenin iş sözleşmesine ilişkin en önemli borcudur ve işçi için ücret sadece emeğinin değeri ve karşılığı değil çoğu halde tek geçim vasıtası olan önemli bir de sosyal faktördür. Ücretin türlü nedenlerle kısıtlanması veyahut eksik ödenmesi sadece işçiyi değil ailesini de güç durumda bırakabilecektir. Bu yüzden kanun koyucu işçi ücretinin korunması konusunda diğer borçlulara göre birçok Kanunda düzenlemelere yer vermekte, ücretin belirli bir sınırın altına indirilmesini, süresinde ödenmemesi durumunu veya tümüyle ortadan kaldırılmasını önlemek için, işçilerin ücretleriyle ilgili haklarını koruyan düzenlemeler öngörmektedir. Bu düzenlemeler işçiyi işverenin işlemlerine, üçüncü kişilerin işlemlerine ve hatta işçinin kendi işlemlerine karşı koruyucu niteliktedir.Bu çalışmamızda da Türk İş Hukukunda ve genel olarak Hukukumuzda ilgili hükümler ışığında işçi ücretinin korunması esası incelenecek, konu ile ilgili uluslararası sözleşmelere değinilecektir. İncelememizde genel olarak ücret kavramı tanımlandıktan sonra ücretin korunmasına yönelik uluslararası düzenlemeler ele alınacak, daha sonra ise ücretin korunması, ücretin işverenin işlemlerine karşı korunması ve üçüncü kişilerin işlemlerine karşı korunması ile işçinin kendi işlemlerine karşı korunması başlıkları altında konu irdelenecektir. Son olarak ise ücretin korunmasına yönelik idari para cezaları ve cezalar ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
The employment contract which shall be defined an agreement in which the employee undertakes to perform work according to the order and instructions of the Employer; the Employer undertakes to pay a wage to the Employee for the work, is a sinagmallatic contract that mutually imposes debts on the parties. The wage to be paid by the Employer to the Employee as a compensation for his/her work performance is an obligatory element for the acceptance of this relation as an employment contract. As expressed in the Constitution, that wage is an amount to be paid for the work and in this context, it is clearly emphasized as a constitutional right. It is possible to find a clear definition of the concept of wage in the Turkish Labour Law numbered 4857. According to the Article 32/I of the Law, the wage is the amount of money to be paid in cash by an employer or a third party to a person for the work he/she has performed.So it shall be mentioned that the wage is an obligatory element of an employment contract and according to the regulations, work performance without wage cannot be accepted as an employment relationship. The wage constitutes the most significant debt of the employer regarding the employment contract and also for the employee, wage is not only the value and consideration of his/her works; but also it is a social factor as the unique source of living. The restriction of payment of the wage for any reasons shall push the employees and also his family to a difficult economic situation. Therefore, the legislator stipulates regulations related to the protection of employees? wage in view to prevent violation of rights of the employees related to the wage payment and its limitations. These regulations are related to the protection of the wages against transactions of employer, against transaction of third parties and also against own the transactions of employee.In this study, the protection of employee?s wage will be studied in the light of the provisions of the Turkish Labour Law and Turkish Obligation Law and also international agreements on this issue will be mentioned. After briefly defining the wage concept, international regulations dedicated to protection of wage will be dealt with and then the protection of wage, protection of wage against transactions of employer, against transaction of third parties and against own transactions of employee will be studied. Finally, administrative fines and penalties related to protection of wage will be examined.