İlköğretim okullarında yöneticilerle öğretmenler arasındaki örgütsel çatışma ve uzlaşma alanları (Konya ili örneği)
Organizational conflict and compromise fields between administrators and teachers at primary schools (a case study in Konya)
  1. Tez No: 218798
  2. Yazar: SAVAŞ VARLIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSNÜ YILMAZ LİVATYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çatısma Yönetimi, Çatısma, Uzlasma, ÖrgütselÇatısma, lkögretim, Yönetici, Ögretmen, Conflict Administration, Conflict, Arbitrary, OrganizationalConflict, Primary Education, Manager, Teacher
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu arastırmanın amacı, ilkögretim okullarında yöneticilerle ögretmenlerarasındaki örgütsel çatısma alanlarının ve uzlasma derecelerinin ne olduguna iliskinyönetici ve ögretmen görüslerini belirlemektir. Bu arastırma tarama modelindebetimsel bir çalısmadır. Bu arastırmanın evrenini, Konya ili merkezindeki ilkögretimokulları olusturmaktadır. Belirlenen evrenin tümüne ulasılması güç oldugundanrandom yöntemi ile Konya Büyüksehir sınırları içerisindeki üç ilçeden; Karatayilçesinden 9, Meram ilçesinden 13 ve Selçuklu ilçesinden 14 ilkögretim okuluseçilmistir. Belirtilen okullardaki yönetici ve ögretmen sayısı Konya l Milli EgitimMüdürlügü Strateji Gelistirme Biriminden alınarak örneklem grubunun evreni temsiledebilme gücü tespit edilmeye çalısılmıstır. Toplam 5858 (447 yönetici ve 5411ögretmen) kisilik bu evreni, 0.05 anlamlılık ve % 5 hosgörü düzeyinde 530 kisidenolusacak bir örneklem grubunun temsil edebilecegi (Balcı, 2004: 95) düsünülmüstür.Tespit edilen okullarda anket uygulamasına izin veren bütün yönetici veögretmenlerin anketi doldurmaları istenmistir. Karatay ilçesinden 25 yönetici ve 109ögretmen, Meram ilçesinden 33 yönetici ve 129 ögretmen, Selçuklu ilçesinden 41yönetici ve 193 ögretmen olmak üzere toplam 99 yönetici ve 431 ögretmen anketidoldurmustur. Yöneticilere uygulanan anketlerin % 87,6'sı (99 kisi), ögretmenlereuygulanan anketlerin % 91,3'ü (431 kisi) degerlendirme için uygun bulunmustur.Toplam 530 tane anket degerlendirmeye alınmıstır.Arastırmada veri toplama araçları olarak Yigit (1996) tarafından gelistirilen?Egitim Kurumları Ögretmen ve Yöneticileri Arasındaki Çatısma Alanları veUzlasma Dereceleri Ölçegi? kullanılmıstır. Arastırmada verilerin analizinde yüzde,frekans, aritmetik ortalama, standart sapma uygulanmıstır. Alınan cevaplardayöneticiler ve ögretmenlerin cevapları arasında anlamlı bir fark olup olmadıgınıbelirlemek için bagımsız örneklemler için t testi (Independent Samples T Testi) ileanaliz edilmistir. Elde edilen veriler ısıgında öneriler gelistirilmistir.Genel olarak, ilkögretim okulu yönetici ve ögretmenlerinin çatısmadüzeylerinin; X = 2,60 ile ?Çok Az?, çatısma yaratan konulardaki uzlasmadurumlarının ise, X =4,07 ile ?Orta? düzeyinde oldugu belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the thoughts of managers and teachersabout organizational conflict areas between managers and teachers in primaryeducation schools and what are the arbitrary degrees. This is descriptive search inscanning model. The universe of this search is primary school in Konya city Center.It is difficult to reach all of stated universe so 9 primary schools in Karatay District,13 schools in Meram District, 14 schools in Selçuklu district which are three districtswithin Konya Wen Municipality Bound have selected through random method. Thenumber of teacher and managers in stated schools has been availed from KonyaProvince National Education Management Strategy Development Unit and so therepresent ability power of universe of sampling group has been tried to determine. Ithas been thought that 530 people sampling group 0.05 suggestiveness and 5 %tolerance level can represent this universe is total 5858 (447 managers and 5411teachers) people (Balcı, 2004: 95). To fill the inquiry of all managers and teacherswho allow to inquiry application in those determined schools has been requested. 25managers and 109 teachers in Karatay District, 33 managers and 129 teachers inMeram district, 41 managers and 193 teachers in Selçuklu district, total 99 managersand 431 teachers filled the inquiry. 87, 6% inquiry that was applied to managers (99people), inquiry that was applied to teachers 91, 3% (431 people) have been foundsuitable for evaluation. Total 530 pieces inquiries have been evaluated.?Conflict Areas between Managers and Teachers in Education Institutionsand Arbitrary Degrees Scale? which was developed by Yigit (1996) has been used asDate Gathering Tools. Percentage, frequency, arithmetic average, standard deflectionhas been applied at analyzing of data. T test for independent samples (IndependentSamples T Test) has been analyzed to determine whether there is a meaningfuldifference between received answers of teachers and managers. The suggestions havebeen developed under the light of availed data.It has been determined that the conflict level of managers and teachers inprimary schools is generally ?very less? with X = 2, 60; their arbitrary situationabout confliction subjects is ?middle? with X =4, 07.