Yirminci yüzyılın ilk yarısında Kırgız edebiyatı tarihi (1900-1950)
The history of Kirghiz literature in the first half of the twentieth century (1900-1950)?,
- Tez No: 218840
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞUAYİP KARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kırgızlar, Kırgız Edebiyatı, Kırgız Sovyet edebiyatı, Modern Kırgız edebiyatı, Edebiyat tarihi, Kirghiz, Kirghiz literature, Literary terms, Modern Kirghiz literature, Kirghiz Soviet literature, History of literature
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 441
Özet
?Yirminci Yüzyılın İlk Yarısında Kırgız Edebiyatı Tarihi (1900-1950)?, Yüksek Lisans, Ankara, 2008.?Yirminci Yüzyılın İlk Yarısında Kırgız Edebiyatı Tarihi (1900-1950)? adlı çalışma esas olarak ?Giriş?, ?Yirminci Yüzyılın İlk Yarısında Kırgız Edebiyatı?, ?Edebi Şahsiyetler? ve ?Sonuç? bölümlerinden oluşmaktadır.?Giriş? bölümünde, Kırgızistan'ın Rusların hakimiyeti altına girişinden başlayarak yirminci yüzyılın ilk yarısını içine alan dönemde Kırgızların siyasi, sosyal ve kültürel hayatı gibi genel konular üzerinde durulmuş, ayrıca modern edebiyata geçiş sürecinde, Kırgız edebiyatının diğer edebiyatlarla olan ilişkisi hakkında genel bilgi verilmiş ve Kırgız edebiyatının dönemleri belirtilmiştir.?Yirminci Yüzyılın İlk Yarısında Kırgız Edebiyatı? adını taşıyan I. Bölüm'de, sırasıyla ?Sovyet Dönemi Öncesi Kırgız Edebiyatı?, ?Modern Kırgız Edebiyatının Teşekkül Dönemi?, ?Modern Kırgız Edebiyatının Gelişme Dönemi? ve ?Savaş Yıllarında Kırgız Edebiyatı? başlıkları altında, Kırgız edebiyatı hakkında geniş bilgi verilmiştir. Söz konusu bilgiler verilirken her döneme ait nazım, nesir, tiyatro, edebi tenkit, tercüme türleri ile gazete ve dergi faaliyetleri üzerinde durulmuş ve her dönemin sonunda genel bir değerlendirme yapılmıştır.?Edebi Şahsiyetler? adını taşıyan II. Bölüm'de,Kırgız edebiyatının bu çalışmada inceleme konusu olan döneminde adı geçen edebi şahsiyetler hakkında bilgiler verilmiştir. Bu safhada şair ve yazarların hayat hikayeleri verilmiş, eserleri tanıtılmaya çalışılmıştır.?Sonuç? bölümünde ise, Kırgız edebiyatının dönemleri ve edebi şahsiyetlerle ilgili verilen bilgiler doğrultusunda, varılan sonuç ve hükümler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
?The History of Kirghiz Literature in the first half of the Twentieth Century (1900-1950)?, Master Thezis, Ankara, 2008.As the study named ?the History of Kirghiz Literature in the first half of the Twentieth Century (1900-1950)? has become the main part, the study composes of ?Introduction?, ?Kirghiz Literature in the first half of the Twentieth Century?, ?Literary Personalities? and ?Conclusion? parts.In the ?Introduction? part, beginning from the placing of Kyrgyzstan in Russian power, it has been asserted that the general subjects as political, social and cultural life of Kirghiz people during the period including the first half of the twentieth century and also general information about the relationship of Kirghiz literature with other literatures during the period of transition to modern literature and finally the terms of Kirghiz literature have been stated.In the 1st Section having the name of ?Kirghiz Literature in the first half of the Twentieth Century?, broad information about Kirghiz literature have been given under the titles of ?Kirghiz Literature before Soviet Period?, ?Formation Term of Modern Kirghiz Literature?, ?Development Term of Modern Kirghiz Literature? and ?Kirghiz Literature in the years of war? respectively. While the mentioned information having been given, verse, prose, theater, literary criticism, translation styles, and newspaper and magazine activities for each term have been asserted and also a general evaluation has been done at the end of each term.In the 2nd Section having the name of ?Literary Personalities?, it has been given information about the mentioned literary personalities belonging to the term which is the research subject of this study for Kirghiz Literature. In this part, the biographies of poets and authors have been given and their works have been tried to be introduced.Finally, in the ?Conclusion? part, conclusion and judgments arrived have been placed in accordance with the information given related to the terms of Kirghiz Literature and Literary personalities.