Avrupa Birliğinin yasadışı göç politikası ve Türkiye'ye yansımaları
EU?s illegal migration policy and its reflection on Turkey
- Tez No: 218991
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Illegal Immigration, Illegal Immigration Poilcy, Asylum, Readmission
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Avrupa Birliği kuruluşundan bu güne kadar her alanda entegrasyonu hedeflemiş bir oluşumdur. Ancak Birlik, bu politikasına paralel olarak yasadışı göç sorunsalı ile karşılaşmıştır. AB, soruna karşı mücadele yöntemi olarak sıkı koruma tedbirleri ve katı vize uygulamalarını seçmiştir. Bu yönü ile AB'nin yasadışı göç sorununda benimsediği çözüm yolu, ?Avrupa Kalesi?nin duvarlarını sağlamlaştırmaktadır.Türkiye ise tarihi ve coğrafi nedenlerle bir göç kavşağının üzerindedir. Buna karşın 2000'lere kadar Türkiye'nin etkin bir göç politikası olmamıştır. AB üyeliği her alanda olduğu gibi bu alanda da önemli politika değişiklikleri meydan getirmiştir. Helsinki sürecinden sonra, Türkiye'nin yasadışı göç konusuna bakışı değişmiş ve daha uzun vadeli bir görünüm almıştır. Nitekim bu değişim ilgili mevzuata ve yasadışı göçle mücadelede elde edilen sayısal verilere de yansımıştır.Buna karşın Türkiye, AB'nin politik miyopluğu nedeni ile birtakım açmazlar ile karşı karşıyadır. Geri Kabul Anlaşması bu açmazların düğümlendiği noktadır. AB Geri Kabul Anlaşması ile göç sorununu Türkiye'ye havale etmek isterken Türkiye ise külfet paylaşımı ve tam üyelik tarihine paralel bir ilerleme istemektedir.Yasadışı göç bir ülkenin değil her ülkenin sorunudur. Dolayısıyla çözüm; bu sorunun maliyetini bir ülkeye yüklemek değil, uluslararası işbirliği ve külfet paylaşımı temelinde tüm ülkelerin gerekli çabayı göstermesidir.Anahtar Sözcükler1.Yasadışı Göç2.Yasadışı göç politikası3.İltica4.Geri Kabul
Özet (Çeviri)
The European Union is an organisation that aims integration in every field until now since its foundation. However; the EU has confronted with illegal immigration issue as paralel with this policy. The EU has selected tight protection measures and strict visa applications as a way of struggling method with the problem. The EU?s conclusive approach, adopted for illegal immigration problem, is to streghten the walls of ?Europe Castle?.Turkey, however, is located on the immigration junction because of its historical and geographical impacts. On the other hand, there was not any active immigration policy of Turkey until 2000?s. The EU membership has made up significant policy modifications in this field as in every field. After the process of Helsinki, Turkey?s prospect to the illegal immigration subject has changed and become much more long-term project. As a matter of fact, this modification has reflections on related principles and numerical data derived from struggling in illegal immigration.On the contrary, Turkey is faced with dilemmas due to the political miyopia of the EU. The readmission agreement is the knotted point of the dilemmas. While the EU wants to transfer immigration problem to Turkey with readmission agreement, Turkey wants cost-sharing and progress in parallel with full membership date.Illegal immigration is not only the problem of one country but also the others. Accordingly; the solution is not to load the cost of the problem to only one country, but all other countries try to demonstrate necessary efforts on the basis of international cooperation and cost-sharing.