Beşeri sermayede eğitimin rolü : Karaman ilinde bir uygulama
The role of education in human capital : An application in Karaman
- Tez No: 219200
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HAKKI MÜMİN AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Beşeri sermaye, eğitim, Türkiye ve OECD ülkelerinde eğitim, Çapraz tablolar, Probit Modeli, Human capital, education in Turkey and and OECD countries, cross tables, Probit model
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu yüzyılda gelişebilmek ve büyüyebilmek için teknolojiye başvurulması olmazsa olmazlardan olmuştur. Yani kalkınma ve büyümenin, ticarette başarı sağlamanın ve daha adil bir gelir dağılımı elde etmenin temelinde bilim, teknoloji ve ar-ge çalışmaları vardır. Tabi bu süreçte başarılı olabilmenin temel koşullarından birisi de bu teknolojiyi kullanabilecek ve bu teknolojiye uyum sağlayabilecek nitelikli insan gücüne yani beşeri sermayeye sahip olmaktır. Bu nitelikli bireyleri ortaya çıkarmak için en önemli ve ilk faktör eğitimdir. Çünkü siz ne kadar en son teknolojiye sahip olursanız olun bunu işleyebilecek nitelikli yani eğitim ve bilgi olarak donanımlı bireyler olmadıktan sonra sahip olunan teknoloji de tek başına hiçbir anlam taşımazÇalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde beşeri sermayenin tanımı ve önemi belirtildikten sonra beşeri sermayenin faktörlerine geçilmiştir. Beşeri sermayenin en önemli unsuru olan eğitim incelenmiştir. Eğitimin önemi, özellikleri, kaynak aktarılma sebepleri ayrıntılı olarak işlenmiştir. Beşeri sermayenin diğer bir faktörü olan sağlık ve sağlığa yapılan yatırımların sebepleri ve verimlilikleri incelenmiştir. Beşeri sermayenin diğer faktörleri olan nüfus ve beyin göçüne de değinilmiştir. İkinci bölümde Türk Eğitim Sistemi ayrıntılı olarak incelenmiştir. Türk Eğitim Sisteminin amacı, ilkeleri ve 2007?2008 Eğitim-Öğretim yılı okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim, üniversite, açık öğretim, halk eğitim ve örgün eğitim öğrenci sayıları verilmiştir. Dünyada ve Türkiye'de GSMH'dan eğitime ayrılan ödenekler tablolar halinde incelenmiştir. Öğretmen, öğrenci ve okul sayıları bakımından Türkiye OECD ülkeleriyle karşılaştırılmıştır. Türkiye'de sağlığa ayrılan bütçe OECD ülkeleriyle karşılaştırılmıştır. Ayrıca tablolar halinde bebek ölümleri ve kişi başına yapılan sağlık harcamaları ayrıntılı halde incelenmiştir. Nüfus ve beyin göçünde ise Türkiye'nin 1924 ? 2007 arası nüfus artışı ve köy ? kent nüfus oranları karşılaştırılmıştır. Üçüncü bölümde ise Karaman İlinde yapılan anket çalışması sonucunda 304 deneğin eğitim seviyesi ve gelir düzeyinin yaşam kalitesine olan etkisi çapraz tablolar ile değerlendirilerek yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this age, ın order to grow and develop , the appplying of technology has been inevitable. At the basis of development ,success in trade and gaining a juster income distribution is found science,technology and research-development works.One of the fundamental conditions in this process is having qualified human resources to be able to adjust to this technology and use it,that iis,human capital.In order to find these qualified people,the most essential factor iseducation.However much technology there is, unless you have qualified ,tahat is, equipped individuals in terms of education and information,the technology owned doesn't mean anything on its own.Our work consists of 3 parts.In the first part,after defining the human capital and pointing out the importance of human capital,we have passed to the human capital.The most important element of human capital,education, has been dealt with.The importance of education,its characteristics,the causes of conveying sources has been dealt with in detail.Another factor of human capital,that is,health,and the causes and efficincies of investments spent on health have been investigated ,too.The other factors of human capital.population abn brain drain have been dealth with,too.In the seond part,Turkish education has been investigated in detail.The goal of Turkish education system,its principles,2007-08 preschool education,primary school,middle education,university education,folk education ,regular educationstudent numbers have been given.The payments assigned forfor education from gross national product in Turkey in Turkey and in the world have been investigated in tables.Turkey has been compared with OECD couıntries in termes of teachers,students and schools.Besides,infant mortality and health expense per capita have been explained in tabular form.As for population and brain drain,Turley's 1924-2007 population increase and urban-rural population rates have been compared.Inthe third part, in the result of a questionairre done in Karaman city,the effect of education and level of 304 individuals on life quality have been evaluated in cross tables and also comments have been made about it,too.