Ruth st. Denis bağlamında doğu kültür ve gösteri sanatlarının modern dansın ortaya çıkış sürecine katkısı
The contribution of the eastern culture and visual arts on the emergence of the modern dance within the context of Ruth st. Denis
- Tez No: 219279
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZERRİN İREN BOYNUDELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bale ve Dans, Ballet and Dance
- Anahtar Kelimeler: Ruth St. Denis, modern dance, Far-East, East-West, Orientalism
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tez çalışmasında Ruth St. Denis'in sanatsal pratiğinde, 20. yüzyılın başında ortaya çıkan özgün bir form olan modern dansın doğuşunda Uzak Doğu kültürü ve gösteri sanatlarının katkısı sorgulanmıştır. Bu amaçla Uzak Doğu kültürü ve gösteri sanatları, içinde doğup geliştikleri toplumların yapısı ve özellikleri de göz önüne alınarak incelenmiştir. Süreç içinde Batı dünyasının Uzak Doğu kültür ve gösteri sanatlarına bakışı da aktarılmıştır. Uzak Doğu kültürü ve gösteri sanatlarının, Ruth St. Denis'in sanatsal üretimindeki etkisini ortaya koymak, modern dansın içinde geliştiği yapıyı da incelemeyi gerekli kılmıştır. 20. yüzyılın başında Batı toplumunda modernizm etkisiyle gelişen tarihsel avangart akımların bir parçası olan modern dans, onu doğuran etmenler ve tarihsel arka planı oluşturan Oryantalizm ve Sömürgecilik pratikleri de ortaya konularak incelenmiştir. 20. yüzyılın başında Batı'da en üst seviyeye ulaşan Oryantalist tutku Ruth St. Denis'in sanat pratiği ve ruhani kişiliğinin gelişmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Bununla bağlantılı olarak gelişen yeni bir hareket formunun öncüsü olan St. Denis'in Uzak Doğu'nun etkileri vurgulanmıştır. Sonuç olarak modern dansın tarihsel öncülerinden Ruth St. Denis'in koreografi çalışmalarının incelenmesiyle Uzak Doğu kültürü ve gösteri sanatlarının, hareket, form ve imge kullanımı göz önünde tutularak modern dansın ortaya çıkış sürecine katkı sağladığı görülmüştür. Oryantalizm, Sömürgecilik, modernizm
Özet (Çeviri)
In this thesis, the contribution of the Far-Eastern culture and visual arts to the birth of the modern dance which is an authentic form emerging at the beginning of the 20l century is questioned within the artistic practice of Ruth St. Denis. With this purpose, Far-Eastern culture and visual arts have been examined taking into consideration the structure and characteristics of the societies which they were born in and flourished. Within the process, it has also been conveyed how the Western World viewed the Far-Eastern culture and visual arts. Demonstrating the influences of the Far-Eastern culture and visual arts on the artistic production of Ruth St. Denis required the structure in which the modern dance developed to be examined as well. As a part of the historical avant-garde movement arising under the influence of the modernism within the Western society at the beginning of the 20th century, modern dance has been studied by demonstrating the Orientalism and Colonialism practices which constitute the factors causing its emergence and historical background. The Orientalist passion which reached its peak in the West at the beginning of the 20th century plays an important role in the development of the artistic practice and spiritual personality of Ruth St. Denis. The influences of the Far-East on St. Denis who is the forerunner of a new movement form developed in relation with the aforementioned is emphasized. As a result, studying the choreographic works of Ruth St. Denis who is one of the historical forerunners of the modern dance, it has been seen that Far-Eastern culture and visual arts have contributed to the emergence of the modern dance when the usage of movement, form and image is taken into consideration.