Birinci kademe türkçe öğretim programında öğrenme alanlarına yönelik olarak kullanılan grupla öğretim yöntemlerinin etkililiği hakkında öğretmen görüşleri nelerdir?
What are the teachers'opinions about group teaching methods effectiveness including the learning areas in turkish curriculum at first level?
- Tez No: 219307
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEL KABLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe ögretim programı, ögrenme alanları, grupla ögretim yöntemleri, Turkish curriculum, learning areas, group teaching methods
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu arastırmanın amacı birinci kademe Türkçe ögretim programında ögrenme alanlarına yönelik olarak kullanılan grupla ögretim yöntemlerinin etkililigi hakkında ögretmen görüslerini belirlemektir. Arastırmada betimsel yöntem kullanılıp, arastırma betimsel yöntemlerden genel tarama modeli ile gerçeklestirilmistir. 2005-2006 egitim-ögretim yılında yapılan çalısmada arastırmanın evrenini stanbul ili Esenler ilçesinde resmi ilkögretim kurumlarında 1-5. sınıflarda görev yapan 1291 sınıf ögretmeni, arastırmanın örneklemini ise stanbul ili, Esenler ilçesinde bulunan 16 ilkögretim okulunda 1-5. sınıflarda görev yapmakta olan 330 sınıf ögretmeni olusturmaktadır. Çalısmanın amacı dogrultusunda arastırmacı tarafından anket gelistirilmis ve veriler bu yolla toplanmıstır. Verilerin analizinde frekans ve yüzde analizi kullanılmıstır. Arastırma sonucunda, ögretmen görüslerine göre grupla ögretim yöntemlerinin tamamının birinci kademe Türkçe ögretim programı içerisinde yer alan ögrenme alanlarında kullanılabilecegi sonucuna varılmıstır. Diger taraftan ögretmenler belli becerileri gelistirmeye yönelik olarak bazı yöntemlerle ilgili daha fazla olumlu görüs bildirmislerdir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study to investigate the teachers? opinions about group teaching methods? effectiveness including the learning areas in Turkish curriculum at first level. The study was realized in Esenler in stanbul in 2005-2006. 1291 primary school teachers who work in formal primary schools were chosen as a population of the study . Besides, the 330 primary school teachers who work in 16 formal primary schools were chosen as a sample group in Esenler. The questionnaire was prepared through the main aim of the study by the researcher. It contains the teachers? opinions about group teaching methods effectiveness including the learning areas in Turkish curriculum and it was used to collect the data. The data were analysed using frequency and percentage analysis. As a result of this study, according to primary school teachers, all group teaching methods can be used in these learning areas in Turkish curriculum at first level. On the other hand, the primary school teachers think that some group teaching methods are more effective in these learning areas.