5,6 yaş grubu çocuklarının yabancı dil öğrenmesinin bilişsel ve kültürel gelişimlerine etkileriyle ilgili öğretmen görüşleri
Teachers perceptions of the effects of foreign language education on 5-and-6-year-old childrens cognitive and cultural development
- Tez No: 219328
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUZAN HATİPOĞLU KAVANOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Yabancı Dil Ögretimi, Okul Öncesi Egitim Kurumları, Okul Öncesi Yabancı Dil Ögretmenleri, 5?6 Yas Grubu, Bilissel Gelisim, Kültürel Gelisim, Ögretmen Görüsleri, Preschool Foreign Language Education, Preschool Institutions, Preschool Foreign Language Teachers, 5-and-6-year-old Children, Cognitive Development, Cultural Development, Teachers? Perceptions
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Günümüzde Türkiye'de çok sayıda özel ve bazı devlet okul öncesi egitim kurumlarında, küçük yastaki çocuklara yabancı dil egitimi verilmektedir. Bu arastırmanın amacı, 5?6 yas grubu çocuklarının yabancı dil ögrenmesinin bilissel ve kültürel gelisimlerine etkileriyle ilgili ögretmen görüslerini ve bu görüslerin sınıf ortamındaki yansımalarını ortaya koymaktır. Bu arastırmadaki veri kaynaklarını, 3 okul öncesi yabancı dil ögretmeniyle yapılan görüsmeler ve bu ögretmenlerin 20 ders saatlik sınıf içi gözlemlerinde tutulan alan notları olusturmaktadır. stanbul'un farklı yerlerindeki okul öncesi egitim kurumlarında görev yapan ögretmenlerle yapılan görüsmelerde, ögretmenlerin çalıstıgı kurumlar ve ögrencilerin ögrenme ortamları, ögretmenlerin nitelikleri, okul öncesi düzeyde çocukların yabancı dil ögrenmesinin bilissel ve kültürel gelisimlerine etkileriyle ilgili görüsleri, 5?6 yas grubu çocuklarının özellikleri ve onlara uygun sınıf içi etkinlikler hakkında sorular sorulmustur. Daha sonra, arastırmaya katılan ögretmenlerin yanıtlarıyla, gözlem ve alan notları aracılıgıyla elde edilen sınıf içi uygulamaları karsılastırılmıstır. Bu betimsel çalısma, katılımcı ögretmenlerin, okul öncesi düzeyde yabancı dil egitimiyle ilgili olumlu görüsler tasıdıklarını ve bu düzeydeki yabancı dil egitiminin ögrenicileri bilissel ve kültürel anlamda olumlu etkiledigine inandıklarını ortaya koymustur. Bu arastırma, aynı zamanda gerçek hayattaki bazı sınıf içi uygulamaları ortaya koymaya ve okul öncesi düzeyde etkili yabancı dil ögretimini daha iyi anlamaya katkıda bulunmaktadır. Bu arastırma sonunda okul öncesi yabancı dil ögretiminde ögretmenlerin görüsleri dogrultusunda gidilebilecek düzenlemeler ve iyilestirmeler sunulmustur.
Özet (Çeviri)
Foreign language education is provided to very young learners in many private and some state pre-school institutions in Turkey today. The purpose of this study is to examine teachers? perceptions of the effects of foreign language education on 5-and- 6-year-old children?s cognitive and cultural development and how these perceptions are reflected in the classroom environment. Data sources of this research includes interviews with 3 pre-school foreign language teachers and field notes of twenty classroom observations. The participants, who work at pre-school institutions in different locations of Istanbul, completed an interview comprising questions about their institutions, students? learning environment, their qualifications as teachers, their feelings and perceptions concerning foreign language education at pre-school level and its effects on learners? cognitive and cultural development, their knowledge of 5-and-6-year-old children?s characteristics and appropriate in-class activities for the age group in question. The participants? answers to the interview questions were compared with their actual classroom applications gathered through observations and extensive field notes. Results of this descriptive study suggest that participant teachers have positive feelings and perceptions concerning foreign language education at pre-school level and that they believe foreign language education at this level affects learners? cognitive and cultural development positively. The research also helps to identify some aspects of real-life classroom practices and provides a better understanding of effective foreign language teaching at pre-school level. This research finally suggests some arrangements and improvements in the field of preschool foreign language education that can be made according to preschool foreign language teachers? perceptions.