Finansal derinleşmenin ekonomik performans üzerine etkileri: Teori ve Türkiye uygulaması
The effects of the financial deepening on economic performance: The theory and the Turkish case
  1. Tez No: 219335
  2. Yazar: ASUMAN OKTAYER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜN YAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Derinleşme, İktisadi Büyüme, Zaman Serisi Analizi, Panel Veri Analizi, Financial Deepening, Economic Growth, Time Series Analyses, Panel Data Analyses
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu çalışmada finansal derinleşme ve iktisadi büyüme ilişkisi incelenmektedir. Bunun için öncelikle finansal gelişme ? iktisadi büyüme alanında yapılmış olan teorik çalışmalar gözden geçirilmiştir. Bu bağlamda finans ? büyüme literatürüne temel teşkil eden çalışmalar, finansal baskı okuluna ait çalışmalar ve nihayet finansal gelişme ve iktisadi büyüme ilişkisini içsel büyüme teorileri çerçevesinde inceleyen çalışmalar ele alınmıştır. Teorik gözden geçirme yapıldıktan sonra, 21 adet yükselen ekonominin 1975 - 2004 dönemine ait panel veri seti kullanılarak ve dinamik panel için geliştirilmiş genelleştirilmiş momentler yöntemi uygulayarak, finansal piyasaları temsil etmek üzere hisse senedi piyasaları ve bankaların iktisadi büyüme üzerindeki etkileri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, finansal gelişmenin iktisadi büyümeden bağımsız olduğu hipotezini reddetmekte ve hisse senedi piyasaları ve bankaların büyümeyi pozitif yönde etkilediğini göstermektedir. Bulgularda göze çarpan bir husus, bankaların büyüme üzerindeki etkisinin hisse senedi piyasalarının etkisinden daha büyük olduğudur. Bu sonuç gelişmekte olan ekonomiler için teoriye uygun niteliktedir. Çalışmamızın son bölümünde Türkiye'de finansal piyasaların gelişme ve dolayısıyla derinleşme süreci ele alınmıştır. Bu bağlamda Türkiye'de finansal derinleşmenin gerçekleşip gerçekleşmediği ve eğer finansal piyasalarda derinleşme gerçekleştiyse, teoride ileri sürüldüğü gibi bu derinleşmenin etkilerinin iktisadi büyümeye yansıyıp yansımadığı araştırılmıştır. Araştırma sonuçları Türkiye'de finansal serbestleşme döneminde derinleşmenin sağlandığını ancak mali baskınlığın yüksek olması nedeniyle bunun etkisinin, ekonominin reel kesimine yansımadığını göstermektedir. Türkiye'ye ve 1987-2006 dönemine ilişkin veri seti kullanılarak yapılan eşbütünleşme testi sonuçları da bu bulgularımızı destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the relationship between financial deepening and economic growth. In order to achive this goal, the theoretical considerations related to financial development?economic growth nexus have been reviewed. In this context, the studies fundamental for finance ?growth literature, the studies put forward by financial repression school and finally the studies considering financial development and economic growth relationship within the framework of endogenous growth theories have been investigated. Having been surveyed the theoretical works, the impact of both the stock markets and banks on economic growth are investigated by using a panel data set of 21 emerging economies for the period 1975-2004 and by applying generalized method of moments techniques developed for dynamic panels. The results of the econometric evidence reject the hypothesis that financial development is unrelated to growth and indicate that stock markets and banks positively influence economic growth. A noteworthy finding in parallel with the theory is that the impact of banks on growth is higher than stock markets?. As a final result of our thesis, the process of development and deepening of financial markets in Turkey are considered. In this context, whether the financial deepening is achieved in Turkey is analyzed. If it is achieved properly, whether the effects of the deepening reflected to economic growth as it is set up by theory are also investigated. The results show that financial deepening is achieved in Turkey in the period of financial liberalization. On the other hand the impact of financial deepening on growth does not reflect to the real sector of the economy due to the high fiscal dominance rates. These findings are confirmed by the cointegration analyses obtained from the dataset of Turkey related to 1987- 2006 period.