Portföy çeşitlendirmesi üzerine bir çalışma: İyi bir çeşitlendirme aracı olarak altın
A study about portfolio diversification: Gold as a useful diversification tool
  1. Tez No: 585737
  2. Yazar: BÜŞRA AYÇA ONACAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATILIM MURAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Portföy Yönetimi, Modern Portföy Teorisi, Sharpe Rasyosu, Portföy Çeşitlendirmesi, Risk, Portfolio Management, Modern Portfolio Theory, Sharpe Ratio, Portfolio Diversification, Risk
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Finansal piyasalar, tarih boyunca fırsatları ve riskleri aynı anda barındıran yerler olmuştur. Finansal varlıkların çeşitlenmesiyle birlikte, yatırım kararlarını vermek yatırımcılar için daha da zorlaşmaktadır. Günümüzde devam etmekte olan küreselleşme ve dijitalleşme süreçleri, uluslararası finansal piyasaların birbirleriyle bütünleşik yapılarının daha da derinleşmesine neden olmaktadır. Yatırımcılar ise, değişen ekonomik koşullara uyum sağlamak ve risklerini dağıtmak amacıyla portföylerini çeşitlendirme eğilimindedir. Bu çalışmada, üç farklı portföyün, referans portföyü olarak oluşturulmuş uluslararası bir portföyün ve referans portföyünün emtia ve altınla çeşitlendirilmesiyle elde edilen farklı iki portföyün, 2008'de yaşanan Küresel Ekonomik Kriz sonrası dönemdeki performansları ölçülmüştür. Portföylerin performans ölçümü için“Sharpe Rasyosu”hesaplamaları yapılmıştır. Çalışmanın sonuçları, altınla çeşitlendirilmiş portföyün, emtia borsa yatırım fonu ile çeşitlendirilmiş portföyü geride bıraktığını ve portföye altın eklenmesinin portföy performansını artırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Financial markets have always been places of both opportunity and risk. As the financial assets become more diversified, to make investment decisions becomes more difficult for investors. As ongoing processes, globalization and digitalization allow for the integration of financial markets from all over the world. With the aim of adapting to changing economic conditions and distributing their risks, investors tend to diversify their portfolio. In this study, the performances of three different portfolios, an internationally formed benchmark portfolio and two other portfolios that were obtained by diversifying the benchmark portfolio with commodities and gold, were measured in the post-2008 Financial Crisis period. For the performance measurement of the portfolios, Sharpe Ratio calculations were made. The results of the study indicate that the portfolio diversified with gold outperforms the portfolio diversified with the commodity exchange traded fund and that the addition of gold to the portfolio increases the portfolio performance.