Tüketicilerin sanal reklamlara karşı tutumları ve bir uygulama
The attitude of consumers toward virtual advertisements and an application
  1. Tez No: 219334
  2. Yazar: ALPER GÜLEÇOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. ERCAN GEGEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, İşletme, Advertising, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Reklam, Sanal Reklam, Yeni Reklam Metotları, Pazarlama letisimi, Tutundurma Karması Elemanları
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Günümüzde küresellesmenin etkisi, ekonomilerin büyümesi ve teknolojinin gelismesi gibi etkenler, piyasadaki ürün ve hizmet sayısını arttırmıstır. Firmaların bu rekabet ortamında yarısta yer alabilmek için kullandıkları en önemli pazarlama yöntemlerinden biri reklamdır. Reklamların çogalması ve tüketicilerin yogun reklam mesajları arasında dikkatini çekmenin zorlasması üzerine etkisini yitiren TV reklamları kendini yenilemek zorunda kalmıs ve yeni metotlara basvurmustur. Bu metotlardan en yeni ve en etkililerinden biri, çekim sırasında programda yer almayıp, daha sonra görüntü üzerine dijital olarak eklenen sanal reklamdır. Bu arastırmanın amacı, çogalan ve popülerligini kaybeden TV reklamlarının, RTÜK'ün bu reklamlara getirdikleri kısıtlamaların ve tüketicilerin reklam basladıgında çogalan TV kanalları arasında gezinmesinin (zap) önlenememesi sonucunda ortaya çıkan yeni reklam metotlarından sanal reklamlara karsı tüketicilerin tutumlarını degerlendirmektir. Bu noktadan hareketle; tüketicilerin televizyon izleme, radyo dinleme, internet kullanma ve gazete okuma alıskanlıkları irdelenmis ayrıca tüketicilerin sanal reklamlara karsı tutumlarında demografik özelliklerin rolü de arastırma kapsamında incelenmistir. Bu çerçevede yapılan anket çalısması ile tüketicilerin sanal reklamlara karsı tutumları tespit edilmeye çalısılmıstır. Arastırma sonucunda tüketicilerin sanal reklamları büyük ölçüde sakıncalı gördükleri, faydalarına ve marka üzerindeki etkilerine büyük ölçüde katılmadıkları, tüketicilerin sanal reklamların yayınlanan program sırasında sayısının artmasının antipati yarattıgına dair düsünceye büyük ölçüde katıldıkları, kadınların erkeklere oranlara sanal reklamların TV ekranlarına katkısına daha çok inandıkları gibi sonuçlara varılmıstır. Bütün bu sonuçlardan hareketle reklam verenlerin ve TV kanallarının sanal reklam uygulamalarının, özellikle tüketicileri rahatsız etmeden programın uygun yerlerine ve sayı bakımından abartılmayacak sekillerde kullanılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The effect of globalization, the improvement of the economical status and development of technology increases the number of the product at the market and the quality of service. Advertisements are the key tools that the companies use to survive in this hugely competitive market. However, it became very challenging to attract consumers? attention since there is a steep increase in the number of commercials. One of the new methods that the companies come up with is the virtual advertising which is digitally added on the vision after shooting the program itself. The goal in this research is to evaluate the consumers? attitude toward the virtual advertising, which is a new method that is developed after loss of interest in old TV commercials, the constraints applied on these commercials by RTUK, and unpreventable zapping. For this purpose, consumers? TV watching, radio listening, book reading habits have been investigated through the research. More over, the role of demographic properties in the attitude toward the virtual advertising has taken under consideration. Consumers were made to fill in the questionnaires to find answers to these questions. As a result, it is concluded that the consumers are not favoring the virtual advertisements, and they believe that virtual advertising is highly inconvenient. However, it is also shown that the answers vary due to age and education status or how often the consumers use internet or TV. Interestingly, female consumers find it more eligible than males. To sum up, virtual advertisement can be recommended only if it is used in moderate numbers and placed correctly within shows in a way that would not bother the audience. In addition, virtual advertisements could be even more useful if used during the sport events other than TV shows and series. Since the aim of the virtual advertising is to create a positive and constant communication and increase the sales, inappropriate usage of them could lead into a dilemma where they would receive negative feedback. Therefore, it is strongly recommended that virtual advertisements should be used with proper advertising strategies. Keywords : Advertisement, Virtual Advertisement, New Advertising Methods, Marketing Communication, Promotion Mix Elements