Frig uygarlığı seramik sanatı ve kişisel yorumlar
Phryg civizilation ceramic art and private interpretations
- Tez No: 219360
- Danışmanlar: PROF. AYŞEGÜL TÜREDİ ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Seramik Sanatı, Frig Uygarlığı, Frig Sanatı, Frig Seramik Sanatı, Ceramic Art, Phryg Civilisation, Phryg Art, Phryg Ceramic Art
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
?Frig Uygarlığı Seramik Sanatı ve Kişisel Yorumlar? konulu bu çalışmada M.Ö. 8. yüzyılın ikinci yarısında siyasal birliğini oluşturan Frig Uygarlığı, Frig sanatı ve Frig seramikleri ele alınmış ve bu bilgilerden yola çıkılarak genel bir değerlendirme yapılmıştır.Frig Devleti'nin ortaya çıkışı, kültürü, sanatı ve sosyo-politik yapısı genel bir çerçevede anlatılmıştır. Firig Uygarlığı, sanatı ve seramiklerine ışık tutan arkeolojik veriler araştırılarak Frig seramik sanatı, çanak çömleği, mimari seramikleri ve seramik kronolojisi ile ilgili somut kaynaklar incelenmiştir. Frig seramik sanatının çevresinde yaşayan diğer uygarlıklardan etkilendiğini, ancak bu etkilenmenin birebir olmadığını ve zaman içerisinde özgün bir kimliğe kavuşarak Frig seramik sanatını oluşturduğu görülmektedir.Frig seramik sanatı, yaşadıkları coğrafyanın fiziki özelliklerinden etkilenmiştir. Ayrıca Frigler'in, doğu, batı ve Anadolu kültürlerini bir arada yaşatmış bir toplum olarak, bu kültürel etkileşimlerden oluşan özgün bir sanat anlayışı kazandığı arkeolojik belgeler ışığında yorumlanabilir.Bütün bu değerlendirmeler ışığında, modern seramik sanatı anlayışında gerçekleştirilmiş seramik çalışmalar ile halen üzerinde yaşadığımız topraklarda binlerce yıl önce varlık göstermiş Frig Uygarlığı'nın izleri çağdaş anlamda yorumlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study with the name of ?Phryg Civizilation Ceramic Art and Private İnterpretations? The Phryg civizilation which builted political unity on the second half of 8. Century B.C., Phryg Art and Phryg ceramics are dealt and with this informations a general evaluation is made.The begining Phryg Government, its culture, art, socio-politic structure is illustrated in a general frame. Archeological data enlightening Phryg civilisation, art and ceramic are studied and tangible resources about Phryg ceramic art, pottery, architectural ceramics and ceramic chronology are investigated. It is observed that Phryg ceramic art is effected by local civilisations but not exact and with time it reached an original self-hood and builded the Phryg ceramic art.Phryg ceramic art is effected by the physical specifications of their habitat. Besides that it can be concluded with archeological evidences that Phryg as a society which made east- west and anatolian cultures live together had an original art concept with this cultural interactions.With all this evaluations with the ceramic Works made in a modern ceramic art concept the traces of Phryg civilisations whic were lived thousand years earlier in the land we still live tried to interprete in an contemporary concept.