Frig seramik kültürünün 21. yüzyılda görsel göstergebilimsel çözümlemeleri ve uygulamaları
Visual semiotic analyses and applications of Phrygian ceramic culture in the 21st century
  1. Tez No: 1018797
  2. Yazar: SÜMEYYE KAVUTCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. BİLGE KINAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Frigler, Grafik tasarımı, Görsel iletişim tasarımı, Görsel kimlik, Görsel tasarım, Gösterge, Göstergebilimsel analiz, Kültür, Motifler, Phrygian, Graphic design, Visual communication design, Visual identity, Visual design, Sign, Semiotic analysis, Culture, Motifs
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
Özet
İnsanlar tarih boyunca düşüncelerini, inançlarını ve yaşam biçimlerini çeşitli görsel anlatım biçimleri aracılığıyla aktarmıştır. Kadim Anadolu medeniyetleri arasında önemli bir yere sahip olan Frigya uygarlığı; kendine özgü sanatı, sembolik anlatım dili ve mitolojik öyküleriyle çağdaş görsel iletişim tasarımında değerlendirilebilecek önemli bir kültürel miras niteliği taşımaktadır. Hayat ağacı, dağ keçisi, meander ve geometrik motifler estetik süsleme öğesi olarak değil; Frig toplumunun inancını, yaşam biçimini ve kültürel kimliğini yansıtan göstergeler olarak değerlendirilmektedir. Bunlardan biri olan meander motifinin birçok ülkede farklı tasarım alanlarında kullanılmaya devam etmesi ve Frig şapkasının Fransız Devrimi sonrasında özgürlük simgesi olarak benimsenmesi, Frig kültürüne ait görsel göstergelerin küresel etkisini gözler önüne sermektedir. Ancak Eskişehir'de turistik ve ticari amaçla üretilen tasarım ürünlerinde Frig kültürüne ait görsel mirasın yeterince görünür olmadığına varılmıştır. Frig seramik ürün yüzeylerinde yer alan motifler, nitel araştırma yöntemi kapsamında literatür taraması ve göstergebilimsel çözümleme yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda Frig kültürüne ait sembol ve motifler çağdaş tasarım anlayışıyla yeniden yorumlanmış; tekstil, seramik, basılı tasarım ve ev yaşam ürünleri üzerinde nakış, serigrafi ve sır altı boyama teknikleriyle uygulamalı tasarımlara dönüştürülmüştür. İncelenen motiflerin estetik bir bezeme öğesiyle sınırlı kalmayıp kültürel hafızayı, toplumsal kimliği ve tarihsel aktarımı taşıyan güçlü görsel göstergeler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Frig kültürüne ait görsel göstergelerin çağdaş tasarım süreçlerine entegre edilmesinin yerel kimliğin görünürlüğünü artırdığı, kültürel sürdürülebilirliğe katkı sağladığı ve geçmiş ile günümüz arasında görsel bir bağ kurulmasına olanak tanıdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, people have conveyed their thoughts, beliefs, and ways of life through various forms of visual expression. The Phrygian civilization, one of the most significant among the ancient Anatolian civilizations, carries an important cultural heritage that can be evaluated in contemporary visual communication design, with its distinctive art, symbolic narrative language, and mythological stories. Motifs such as the tree of life, mountain goat, meander, and geometric patterns are regarded not merely as aesthetic decorative elements, but as signs reflecting the beliefs, way of life, and cultural identity of Phrygian society. The continued use of the meander motif across various design fields in many countries, and the adoption of the Phrygian cap as a symbol of freedom following the French Revolution, demonstrate the global influence of Phrygian visual signs. However, it has been concluded that the visual heritage of Phrygian culture is not sufficiently represented in design products produced for touristic and commercial purposes in Eskişehir. The motifs on the surfaces of Phrygian ceramic products were examined using qualitative research methods, including literature review and semiotic analysis. Based on the findings, the symbols and motifs of Phrygian culture were reinterpreted within a contemporary design approach and applied to textile, ceramic, printed design, and home living products through embroidery, screen printing, and underglaze painting techniques. It was concluded that the examined motifs are not merely aesthetic decorative elements, but powerful visual signs carrying cultural memory, social identity, and historical transmission. It was further concluded that integrating Phrygian visual signs into contemporary design processes enhances the visibility of local identity, contributes to cultural sustainability, and enables the establishment of a visual connection between the past and the present.