Isparta- Senirkent ilçesinde köy yerleşmelerinin sosyo-kültürel ve ekonomik farklılıkları (Uluğbey-Akkeçili örneği)
Isparta- Senirkent of village settlements socio-cultural and economical differences (Uluğbey-Akkeçili example)
- Tez No: 219375
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUSRET KOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Kültürel Özellikler, Sosyo-Ekonomik Özellikler, Yerleşim Birimleri Farklılıkları, Uluğbey, Akkeçili, Cultural Properties, Social-Economical Properties, Settlement Unit Differences, Uluğbey, Akkeçili
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada Isparta ili, Senirkent ilçesi, Uluğbey kasabası ve Akkeçili köyünün fiziki, ekonomik, sosyal ve kültürel farklılıkları incelenmiştir. Araştırma sahasına gezi-gözlemde bulunmadan önce saha ile ilgili ortaya konulmuş olan çalışmalar incelenmiş, daha sonra sahada gezi-gözlem yapılmıştır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırma sahasının ve yakın çevresinin coğrafi, ekonomik ve sosyal özellikleri ele alınmıştır. Bu bölümde coğrafi özellikleri göz önüne koyabilmek amacıyla coğrafi konum, yüzey şekilleri, iklim, bitki örtüsü ve su kaynakları incelenmiştir. Daha sonra araştırma sahasının ve yakın çevresinin fiziki özelliklerine bağlı olarak ortaya çıkan ekonomik özellikler incelenmiştir. Ekonomik özellikler bağlamında tarım, hayvancılık faaliyetleri, sanayi ve turizm başlıklarına yer verilmiştir. Beşeri özellikleri için nüfus ve yerleşme yapısı incelenmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde ise araştırma sahasındaki sosyo-kültürel benzerliklere ve farklılıklara değinilmiştir. Bu benzerlik ve farklılıkları ortaya koyabilmek amacıyla araştırma sahasındaki eğitim, sağlık, mesken, beslenme ve düğün, sünnet töreni, bayram kutlamaları, geleneksel kutlamalar, yöresel ağız özellikleri, doğum-ölüm geleneklerinin yer aldığı sosyal hayat özelliklerine değinilmiştir. Son olarak da çalışmanın sonuç bölümünde aynı coğrafya üzerinde yer alan yerleşim birimlerindeki farklılıklar ve benzerlikler tespit edilmiş ve araştırma sahası ile ilgili olarak bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, city of Isparta administrative district of Senirkent, town Uluğbey and village of Akkeçili?s physical, economical, social and cultural differences has been surveyed. Before the research in the investigation area has been made, other researches about the investigation area has been complated. This study is formed by two main parts. In the first part; geographical, social and economical properties of the close environment and of the investigation area has been emphasized. In this part, in order to emphasize the geographical features; geographical site, surface figures, climate and water sources have been searched. After then; the economical properties that have been formed, depending on the close environment and of the investigation area researched. In terms of economical features; agriculture, cattle-breeding activities, industry and tourisim titles have been emphasized. For the human properties, population and settlement construction have been surveyed. In the second part of investigation; social life fealtwes such as education, health, dwelling, wedding and circumcision ceremony, religious festival, traditional celebrations, neighbourhood accent features, birth-death traditions in the investigation area have been touched. Moreover; in the last part of survey, the similarities and differences in the settlement units that took part at the same geography have been proved and some proposals have been made about the investigation area.