İstanbul anadolu yakası Kadıköy ilçesinde bulunan resmi ve özel ilköğretim 8.sınıf öğrencilerine uygulanacak olan OKS sınavının öğrenciler üzerinde oluşturduğu sınav kaygısının incelenmesi
A research into the test anxiety level of the senior students (8th grades) of state and private primary scholls in Kadiköy district of İstanbul anatolian side caused by the OKS (secondary school student selection and placement exam)
  1. Tez No: 219564
  2. Yazar: ŞAHİN CİVİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT ANAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Test Anciety, OKS ( Secondary school student selection and placement exam), Primary school, Anxiety, Test Attitude Inventory
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu arastırma ?stanbul ?li Anadolu yakası Kadıköy ilçesinde bulunan resmi ve özelilköğretim 8.sınıf öğrencilerinin ; son defa yapılacak olan Ortaöğretim Kurumları Öğrenci veYerlestirme Sınavı(OKS)'nın öğrenciler üzerinde olusturduğu sınav kaygısının belirlideğiskenler tarafından ne ölçüde etkilendiğini incelemek amacıyla yapılmıstır.Arastırmada 17 maddeden olusan bir ?Kisisel Bilgi Formu? ve 20 maddeden olusan ,Speilberger ve arkadaslarının 1979'da gelistirdiği , Prof Dr Necla ÖNER tarafındanTürkçe'ye uyarlanan , likert tipi bir ölçek olan ?Sınav Kaygısı Envanteri ? kullanılmıstır.Envanter Kadıköy de bulunan resmi ve özel okula devam eden ilköğretim 8.sınıf öğrencisi409 bireye uygulanmıstır. Arastırma hipotezleri bilgisayarda tek yönlü varyans analizi (One-Way Anova) , Bağımsız Gruplar t Testi ve LSD (Least Singificant Difference ) ÇokluKarsılastırma Testi ile incelenmistir.Bu arastırmanın sonucunda , cinsiyet , baba çalısma, okul türü, sosyo-ekonomikdüzey, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi, aile gelir durumu ve akademik destekarasında sınav kaygısı açısından anlamlı bir iliski tespit edilmistir.Anahtar Kelimeler : Sınav Kaygısı, OKS , ?lköğretim , Kaygı , Sınav TutumEnvanteri
Özet (Çeviri)
A Research ?nto The Test Anxiety Level Of The Senior Students (8th Grades) Of State AndPrivate Primary Scholls ?n Kadıköy District Of ?stanbul Anatolian Side Caused By The Oks(Secondary School Student Selection And Placement Exam)This Research Was Conducted ?n Order To Examine The Anxiety Level Of The SeniorStudents (8th Grades) Of State And Private Primary Schools ?n Kadıköy District Of ?stanbulAnatolian Side Caused By The OKS (Secondary School Student Selection And PlacementExam) To What Extend ?t ?s Affected By Certain Alterations.In this research , a `Personal Information Form? with 17 items and Test Anxiety Inventory(Likert Type) with 20 items which was developed by Speilberger and his coleagues in 1979and adapted to Turkish by Prof. Dr. Necla Öner were used. This Inventory was applied to 409students who are at the 8th grade at the state and private primary schools in Kadıköy.Hypothesises of the research were examined with one way varriance analysis (ANOVA) ,Independent groups t Test and LSD (Least Significant Difference ) Multiple Comparison Testin computer.According to the results of this research , a meaningful relation was determined between interms of test anxiety and gender , father?s occupation , school type , socioeconomic status ,parent?s educational background , family?s income and academic support.