Okul yöneticilerinin iletişim becerisi ile çatışmayı yönetme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi (İstanbul Kadıköy ilçesi örneği)
Investigating the relationship between the skill of communication and the skill of conflict management of school managers
  1. Tez No: 219565
  2. Yazar: İBRAHİM TEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul yöneticileri, iletişim, çatışma, School managers, communication, conflict
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma; okul yöneticilerinin kişiler arası iletişim becerileri ve çatışma yönetimi becerilerine dair düşüncelerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan anket 2007-2008 eğitim-öğretim yılında İstanbul İli Kadıköy İlçesindeki resmi ilk ve ortaöğretim kurumlarında en az bir yıldır görev yapmakta olan 90 okul yöneticisine uygulanmıştır.Anket sonuçları bilgisayar ortamına aktarılarak SPSS 15,0 istatistiksel programda değerlendirilmiştir. Cronbach Alpha güvenilirlik testi ve Kolmogorov-Smirnov normallik testi uygulanmış ve parametrik analiz teknikleri olan t-testi (iki gruplu değişkenler için) ve varyans analizi (ANOVA; çok gruplu değişkenler için) kullanılmıştır.Araştırma sonucunda; okul yöneticilerin iletişim becerilerinin cinsiyet, medeni durum, yönetim görevi, yöneticilik kıdemi değişkenlerinin bağımsız olduğu ortaya çıkarken, 30-40 yaş aralığında ve kıdemi 10 yılın üzerinde olan yöneticilerin daha iyi iletişim becerilerine sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Okul yöneticilerinin çatışma eğilimlerinin ise tüm değişkenlerden bağımsız olduğu sonucu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
It is produced to determine the interpersonal communication skills and conflict management skills of the school managers. In accordance with this goal, this survey applied to 90 school managers that have been serving in formal primary and secondary schools in Kadıköy-İstanbul at least for a year, in the school years of 1997-1998.The results of the surveys have been evaluated by means of SPSS 15.0, which is a statistic computer program. Cronbach Alpha reliability test and Kolmogorov-Smirnov normalcy test has been carried out and t-test that has parametric analysis techniques (for dynamics in two groups) and Variance analysis (ANOVA; for dynamics in many groups) have been used. Pierson Correlation test is carried out to examine the correlation between the total points of independent dynamics in the level of lined-up criterion and communication and conflict criterions.At the end of the investigation, It has been found out that the communication skills of the school managers are independent from the dynamics of sex, marital status and administrational status and the managers who are 40-49 years old and whose length of service is more than 5 years have better communication skills. The tendencies to the conflict of school managers are independent from all dynamics.