Factors related to psychological problems and life satisfaction of newcomer Turkish immigrants in the Netherlands
Hollanda?ya Türkiyeden yeni göç etmiş göçmenlerin psikolojik problemleri ve yaşam doyumlariyla ilgili etmenler
- Tez No: 219586
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN GENÇÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Immigrants, psychological problems, life satisfaction, vulnerability, stress
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu çalışmanın amacı Hollanda'da yaşayan yeni göç etmiş Türk göçmenlerin psikolojik problemlerini ve yaşam doyumlarını yordamak yordayan kırılganlık-stres modelini araştırmaktır. Göçmenlerin hem göç öncesi hem de göç sonrası sahip oldukları kişilik özelllikleri kırılganlık faktörleri altında toplanmıştır. Göçmenlerin Hollandaya göç ettikten sonra yaşadıkları deneyimlerle ilgili özellikler de stres faktörleri olarak gruplanmıştır. Bağlanma şekilleri, bağımsız ve bağlı kendilik yapıları, etnik kimlik, etnik kendine güven, dindarlık, dinsel destek ve algılanan sosyal destek kırılganlık faktörünü oluştururken, Hollanda'da geçirilen zaman, Hollanda'dakı yaşamla ilgili doyum, Hollandaca'ya hakimiyet, Hollanda'lılarla sosyalleşme, Hollanda medyasını takip etme düzeyi, algılanan ayrımcılık ve kültürleşme yönelimleri stres faktörünü oluşturmuştur. Göçmenlerin psikolojik problemleri depresyon, anksiyete ve psikosomatik şikayetlerinin semptom skorlarıyla ölçülmüştür. Çalışmanın katılımcıları Hollanda'ya 1998 yılından sonra göç etmiş 109 Türkiye kökenli göçmendir. Regresyon analizi sonuçlarına göre cinsiyet, ev sahibi ülkeye kültürleşme yönelimi, algılanan ayrımcılık ve bağımsız kendilik yapısı, dindarlık ve ev sahibi ülkeye kültürleşme yönelimi etkileşimi, son olarak da bağımsız kendilik yapısı ve ev sahibi ülkeye kültürleşme yönelimi etkileşimleri psikolojik problemleri anlamlı olarak yordamaktadır. Regresyon analizi aynı değişkenklerle yaşam doyumunu yordamak için kullanıldığında sadece bağımsız kendilik yapısı yaşam doyumunu anlamlı olarak yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the vulnerability stress model in prediction of thepsychological problems and life satisfaction of newcomer Turkish immigrants in theNetherlands. Vulnerability factors were considered to be personal characteristics ofimmigrants which they had both prior and after to their arrival. Stress factors, on theother hand, were selected based on the immigrants? experiences after their arrival.Depending upon this distinction, attachment, independent and interdependent selfconstruals, ethnic identity and ethnic self-esteem, religiousness, religious support, andsocial support were all organised as vulnerability factors. Migration related factors,namely time spent in the Netherlands, level of spoken Dutch, level of socialisation withDutch natives, level of media use, satisfaction with life in the Netherlands, perceiveddiscrimination, and acculturation orientations were organised as stress factors.Psychological problems of the immigrants were measured by their scores of depression,anxiety, and psychosomatic complaints. The participants of the study were 109newcomer Turkish immigrants who arrived in the Netherlands after 1998. In theregression analysis that attempted to predict the psychological problems of immigrants,the results revealed several significant effects including gender, host culture acculturationorientation, perceived discrimination, and independent self construals. Furthermore, theinteraction of independent self construal and host culture acculturation orientation as wellas the interaction of religion and host culture orientation showed significant effects onpsychological problems. In the regression analysis to predict life satisfaction, onlyindependent self construal revealed a significant relationship with life satisfaction.