Indian stereotype from English point of view and English stereotype from Indian point of view in the light of Nirad Chaudhuri's the autobiography of an unknown Indian and Paul Scott's the jewel in the crown
Nırad Chaudhuri'nin the autobiography of an unknown Indian kitabının ve Paul Scott'un the Jewel in the Crown romanının ışığında İngiliz bakış açısından Hintli tektipi ve Hintli bakış açısından İngiliz tektipi
  1. Tez No: 219760
  2. Yazar: FATİH ESENBOĞA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MOHAMED BAKARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Sosyoloji, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Sociology, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şartlanma, tespit, söylem, baskı, hakaret, aşağılayıcı, korku, hor görme, güç, essentialism, fixation, discourse, oppression, degrading, fear, contempt, power
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tez, yaklaşık 3 yüz yıl sürmüş olan İngiliz idaresi ve onun uygulamaları etkisinde kalmış İngiliz ve Hintli toplumlarının ortak bir şekilde paylaştıkları stereotipleri The Jewel in the Crown ve The Autobiography of an Unknown Indian kitaplarının ışığında araştırmayı amaçlamaktadır. Stereotiplerin kendilerini ve tanımlarını vermekle birlikte tezin ikincil amacı hangi etkilerin ve tepkilerin her iki topluma da birbirlerini varsayımlarla değerlendirmeye ittiğine karar vermektir. Iki milletin karşı karşıya gelmesi zaten sorunlarla başlamıştır. Ancak yapılan yanlışlar ve bazı aşırı iyi niyetli uygulamalar iki milleti içinden çıkılamaz bir noktaya getirmiştir. Bu sorunu anlamak için sürecin tarihi ve sosyal arka planına bakmak ayrıca önemlidir. Hindistan'daki İngiliz varlığı az bir sure olmadığı için Anglo- Hint tarihinde gerçekleşmiş önemli olayları geriye dönüp incelemek de önemlidir. Tüm uğraşım, iki halkın birbirlerine karşı hissettikleri rahatsızlığın gerçek sebebinin sadece ekonomik, askeri ve sosyal sebeplerde aranamayacağını göstermektir. Bir milletin psikolojik durumu o kadar önemlidir ki bu gelecek yıllarını da etkiliyebilir, gelecek nesiller üzerinde büyük etki de bırakabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to seek the common stereotypes that are shared commonly among the British and Indian societies which have been influenced by the British rule and its practices that took place in India for over three centuries in the light of two books The Jewel in the Crown and The Autobiography of an Unknown Indian. As well as the stereotypes themselves and their definitions, the secondary goal of my thesis is to determine which impulses and reactions have led both nations to the point in which they judge each other by their presumptions. The both nations? encounter started already with problems. But the mistakes and over-naïve assumptions towards each other has brought them in a predicament. Historical and social backgrounds are also important to understand this problem. Since the period of British existence in India is not short, it is necessary to trace back the important events in Anglo-Indian history. All the efforts I made has been to show that the real reasons for the two nations? feeling uneasiness for each other must be sought not only in economical, military or social reasons. The psychological state of a nation is so important that it can affect more years to come of this as well as having impact on next generations.