Stil ikonu olgusunun tekstil modası açısından incelenmesi
The research of 'Style icon' fact with the textile fashion view
- Tez No: 219768
- Danışmanlar: PROF. DİLEK ALPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
- Anahtar Kelimeler: Moda, Stil İkonu, sinema
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Günümüzün popüler bir olgusu olması ve resmen tanımlanmaması nedeniyle yeni olduğu sanılan `stil ikonu' olgusu modanın doğuşundan bu yana süregelmektedir. İnsanların değişme ve taklit etme arzusu olan modanın başlangıcı XIV yüzyıl olarak kabul edilmektedir. Konu hakkında ciddi araştırmaların yapılması XIX. yüzyılda başlamıştır. Sanayileşmeyle birlikte yaygınlaşmaya başlayan moda XX. yüzyılda büyük gelişme göstermiştir. Stil ikonlarının toplumları etkileme gücü XX. yüzyılın başlarında sinema sektörü tarafından keşfedilmiş ve starlık sistemi yaratılmıştır. Tüm dünyada sinema ve moda iç içe geçmiş sektörlerdir. Starlık sistemi sinema sektörüyle birlikte modanın da büyümesine katkıda bulunmuştur. II. Dünya savaşı sonrasında sinema yerini televizyona bırakmıştır. Televizyonlar sayesinde popülerleşen müzik yıldızlarının yarattığı akımlar günümüzde de modayı etkilemektedirler. Bu çalışmada stil ikonu olgusunun moda sektöründeki yerinin önemini görmekteyiz. Bu önem bazen moda öncüsü olmaları, bazen modayı geniş kitlelere yaymaları, bazen de markaların daha çok satış yapmalarını sağlamalarıdır. Çalışmada bu olgunun, kraliçelerden film yıldızlarına ve müzisyenlere kadar nasıl genişlediği ve insanların her dönem onları nasıl takip ve taklit ettiği örneklerle açıklanmıştır. Bu konuda örnek olarak sunulan stil ikonları, bu olgunun ilk öncüleri olan sinema ve müzik yıldızları esas alınarak işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Altough“Style Icon”fact is assumed to be new since it is recently popular and officially recognized, it exists since the birth of fashion. The begining of fashion which is people's desire of imitation and change accepted to begin by the 14th century. Serious researches began to be made on 19th century. The fashion who began to expand with the industrialisation, developed on 20th century. In the begining of the 20th century cinema sector discovered the Style Icon's power of influencing publics and created the“Starring”system. In the world cinema and fashion become together. The starring system helped development of Fashion sector as well as it does to cinema sector.After the World War 2 the cinema was replaced by television. With the television the music stars who became popular began to influence fashion. In this study, the importance of style icon fact in the fashion sector is researched. The reason of this importance, sometimes they are the pioneers of fashion, sometimes to expand fashion to the large masses and sometimes to make the brands sell more. Tags : Fashion, Style icon, cinema