Uluslararası bale yarışmalarında kullanılmak üzere çağdaş solo koreografisi
Solo modern (contemporary) dance choreography in international classical ballet competitions
- Tez No: 219769
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞEBNEM AKSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bale ve Dans, Ballet and Dance
- Anahtar Kelimeler: Klasik bale, Modern dans, koreografi, Classical ballet, Modern dance, Choreography
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bale Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 23
Özet
A.B.D `in New York şehrinde organize edilen `'Youth American Grand Prix'' adlı yarışmasında kullanılmak üzere, yarışma kurallarına uygun olarak hazırlanan çağdaş dans parçası Doğu Sisi `Eastern Mist', Yüksek Lisans bitirme eseri, eserin oluşumunda kullanılan metodlar, müzik seçimi, kostüm yapımına kadar olan süreç, sahnelenişi, elde edilen başarı ve yorumlar eser metnini oluşturmuştur. Eser bu yarışmaya katılan dansçı Gözde Özgür için hazırlanmıştır. Dansçının bir yarışmacı olarak estetik, teknik, kabiliyet ve özellikleri, yarışma kuralları ve detayları göz önünde tutularak hazırlanmış ve başarılı olmuştur. Eser ve metninin ülkemizde bu gibi yarışmalar için hazırlanacak koreografik parçalara bir örnek olması amaç edinilmiştir. Dansçı, Gözde Özgür elde ettiği başarı neticesi kazandığı bursla yurt dışında eğitimini sürdürmektedir.
Özet (Çeviri)
Eastern Mist (Doğu Sisi) has been choreographed for an international ballet competition `?Youth American Grand Prix?? in New York City. The piece has been prepared accordingly with attention payed to details given by the competition commitee. From costume to music selection, the choreographic process and the methods applied up to its stating, the success and the positive input received is the theme of this thesis. The piece has been choreographed for the competition candidate Gözde Özgür. Her specific esthetic and technical talents, together with the rules and details given by the competition commitee has been given the priority and the goal has been achieved. We hope that both the choreographic piece and the thesis will serve as a guide for future competition choreographers. The competitor Gözde Özgür is now continuing her education abroad with the price she has recevied.