Otel işletmelerinde çalışanların örgütsel bağlılığının işgören performansı üzerindeki etkileri
The effects of organizational commitment of employees on employee performance in accommodating organizations
- Tez No: 219866
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜLKER ÇOLAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Konaklama İşletmeleri, Örgütsel Bağlılık, Örgütsel bağlılık Boyutları, İşgören Performansı, Accommodating Organisations, Organisational Commitment, Extensions of Organisational Commitment, Employee Performance
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Çalışanların işletmeye katılımını ve örgütün genel olarak etkinliğinin arttırılmasını sağlayan örgütsel bağlılık son yıllarda işletmeler için önem kazanmaya başlamıştır. Örgütsel bağlılığın işgören performansı üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Örgütüne bağlı olan çalışanın aynı zamanda performansı da yüksek düzeyde olmaktadır. Bu nedenden dolayı araştırmanın amacı konaklama işletmelerinde çalışanların örgütsel bağlılığının işgören performansı üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Bu ana amaç altında, konaklama işletmelerinde çalışanların sahip oldukları demografik özellikler ile örgütsel bağlılıkları ve performanslarına bakış açıları arasında bir fark olup olmadığını belirlemektir.Bu araştırmanın ilk bölümünde, konaklama işletmeleri ile ilgili genel kavramlar ile konaklama işletmelerinin özellikleri belirtilmiş ve konaklama işletmelerindeki çalışma koşulları ele alınmıştır. İkinci bölümde, örgütsel bağlılık kavramı, örgütsel bağlılık göstergeleri, bağlılığı etkileyen faktörler ile örgütsel bağlılığı geliştirme araçları ele alınmıştır. Ayrıca işgören performansı ile ilgili kavramlar, performans değerlendirme yöntemleri ve performans değerlendirmenin yararlarına değinilmiştir. Araştırma sonuçlarından elde edilen bulgular, Kuşadası'nda bulunan beş yıldızlı konaklama işletmelerinde çalışanlarının örgütsel bağlılıkları ve işgören performansları arasındaki ilişki ve demografik özellikleri örgütsel bağlılıkları ile performans algılamaları arasındaki ilişkiyi ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Organisational commitment which assists employee involvement in companies and increasing the effectiveness of organisation has become crucial recently. Organisational commitment has positive effects on employee performance. Employees who are loyal to their organisations also have high performance; therefore, the aim of this research is to find out the effects of organisational commitment on employee performance of people employed in accommodating organisations.In the light of this main aim, the research defines whether there is a difference between demographics, organisational commitment and outlook on performance of employees in accommodating organisations.In the first section of this research, accommodating organisations, their general concept and the features of accommodating organisations have been defined; and also working conditions in these organisations have been examined. In the second section, the concept of organisational commitment, the signs of organisational commitment, factors effecting the commitment and appliances of increasing the commitment in organisations have been examined. Additionally, the concept of employee performance, performance evaluation methods and the benefits of performance evaluation has been referred to. Findings of the research carried out have proved the correlation between organisational commitment of employees and employee performance and the correlation between demographics of employees and understanding of performance.