Otel işletmelerinde işgörenlerin işten ayrılma davranışını etkileyen faktörler üzerine bir araştırma
Research on factors influencing employee turnover behavior in hotel businesses
  1. Tez No: 991442
  2. Yazar: İSMAİL BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KURBAN ÜNLÜÖNEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Turizm işletmeciliği, İnsan kaynakları devir hızı, İş gücü devri, İşten ayrılma, İşten ayrılma niyeti, Tourism, Tourism business, Human resources turnover rate, Labour turnover, Leave the job, Turnover intention
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Türkiye'deki otel işletmelerinde çalışanların işten ayrılma davranışını etkileyen faktörleri bütüncül bir yaklaşımla analiz etmektir. Turizm sektöründeki yüksek işgücü devir oranlarının yarattığı mali ve operasyonel yükler göz önüne alındığında, bu davranışın kök nedenlerinin anlaşılması kritik önem taşımaktadır. Araştırma, sektör yöneticilerine işgören bağlılığını artırma ve işgücü devrini azaltma konusunda kanıta dayalı stratejiler sunması bakımından değerlidir. Çalışmada nicel araştırma deseni benimsenmiş ve veri toplama aracı olarak bu kapsamda özgün işten ayrılma davranış ölçeği geliştirilmiştir. Ölçeğin geçerlilik ve güvenilirliği, uzman görüşleri ve pilot uygulama ile test edilmiştir. Araştırmanın evrenini, Türkiye'deki otel işletmelerinden son bir yıl içinde ayrılan çalışanlar oluşturmaktadır. Veriler; tanımlayıcı istatistikler, t-testi, ANOVA, korelasyon ve regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular, işten ayrılma kararlarındaki en güçlü belirleyicilerin, ücret ve terfi süreçlerindeki adaletsizlik gibi örgütsel adalet algısıyla ilişkili sistemik sorunlar olduğunu göstermektedir. Çalışmanın en dikkat çekici bulgusu; uzun çalışma saatleri ve yoğun tempo gibi çalışma koşullarına ilişkin sorunların, demografik özelliklerden bağımsız, sektör genelinde kronik ve yaygın bir problem olduğudur. Ayrıca, çalışma koşulları faktörünün diğer değişkenlerle istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki göstermemesi, bu sorunun diğer faktörlerden bağımsız, yapısal bir nitelik taşıdığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this research is to analyze the factors affecting the turnover behavior of employees in hotel establishments in Turkey through a holistic approach. Given the financial and operational burdens caused by high labor turnover rates in the tourism sector, understanding the root causes of this behavior is of critical importance. This research is significant as it provides sector managers with evidence-based strategies to enhance employee commitment and reduce labor turnover. A quantitative research design was employed, and a novel turnover behavior scale was developed as the data collection instrument. The validity and reliability of the scale were tested through expert opinions and a pilot study. The research population comprises employees who have left hotel establishments in Turkey within the last year. Data were analyzed using descriptive statistics, t-tests, ANOVA, correlation, and regression analyses. The findings indicate that the strongest determinants of turnover decisions are systemic issues related to perceptions of organizational justice, such as inequities in compensation and promotion processes. The most notable finding is that issues regarding working conditions, such as long hours and intense work pace, represent a chronic and widespread problem across the sector, independent of demographic characteristics. Furthermore, the lack of a statistically significant relationship between the working conditions factor and other variables reveals that this issue possesses a structural nature, independent of other factors.