Harp ceridesi (1. Dünya Savaşı'nda Kafkas Cephesi)
War journal (Caucasian Front In the First World War)
  1. Tez No: 219897
  2. Yazar: HATİCE YALÇIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MEHMET MERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: 1. Dünya Savaşı, Osmanlı Devleti, Kafkas Cephesi, Harp Ceridesi, Ştanka, The First World War, the Ottoman Empire, the Caucasus Front, the Third Army, War Diary, Ştanka
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 433
Özet
1. Dünya Savaşı başladığı zaman Almanya, Doğu ve Batı cephelerinde İngiliz ve Rus birliklerinin yükünü hafifletmek zorundaydı. Bunun için Osmanlı Devleti'ne ihtiyacı vardı. Osmanlı Devleti'nin de bağımsızlığını korumak ve hayatta kalabilmek için Almanya'ya ihtiyacı vardı. Karşılıklı çıkar ilişkisi, iki devlet arasında 2 Ağustos 1914'te bir ittifak anlaşması ile sonuçlandı. Böylece Osmanlı Devleti 4 yıl sürecek ve sonunda yıkılmasına neden olacak olan 1. Dünya Savaşı içinde yer aldı.Almanya'nın, mümkün olduğu kadar çok Rus ve İngiliz kuvvetlerini Osmanlı Devleti üzerine çekerek kendi yükünü hafifletmek olan stratejisi, 29 Ekim 1914 tarihinde Osmanlı Devleti'nin fiilen savaşa girmesiyle işlemeye başladı. Bu strateji çerçevesinde açılan cephelerinden biri de Kafkas Cephesidir. Bu cephede Osmanlı Devleti, Türk tarihinde derin izler bırakan önemli muharebeler yapmıştır.Kafkas Cephesi, kuzeyde Kafkas Dağları ve Karadeniz, doğuda Hazar Denizi, güneyde Güney Azerbaycan, Van Gölü'nün güneyi-Mardin-Urca hattı ile batıda Fırat Nehri-Malatya-Sivas-Samsun çevresi içinde kalan sahayı kapsar. Bu cephede muharebeler 1 Kasım 1914'te başlayıp dört yıl sürmüştür.Bu çalışmada, Kafkas Cephesi'nde 6 Aralık 1914?2 Kasım 1915 tarihleri arasında faaliyet göstermiş olan Ştanka Bey Müfrezesi tarafından tutulan Harp Ceride'sinin transkripsiyonu yapılarak, ceridede bulunan bilgiler ışığında cerideyi tutmuş olan müfrezenin Doğu Karadeniz sahillerinde göstermiş oldukları faaliyetler ve bu müfrezenin Cephe açısından önemi değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
When the First World War began, Germany had to reduce the press of the Britain and Russian forces in Western and Eastern fronts. Therefore, Germany needed the help of the Ottoman Empire. In order to secure its independence and to survive, the Ottoman Empire needed to Germany as well. This mutual interest relationship concluded to a treaty between two states in 2 August 1914. Thus, the Ottoman Empire joined into the War and this was to be caused its destruction.The strategy of Germany which was to reduce the press of the Britain and Russian forces in the fronts and to push the Ottoman Empire into the War came true in 29 October 1914. In the framework of this strategy, one of the fronts established in the First World War was the Caucasus Front. In this front, the Ottoman Empire made important battles, which left deep remarks in the Turkish history.The whole area of the Caucasus Front was the Caucasus mounts in the north, the Caspian Sea in the east, south Azerbaijan, and the north of the Van Lake-Mardin-Urca line in the south and Euphrates-Malatya-Sivas-Samsun line. The battles in this front began in 1 November 1914 and went on for four years.In this thesis, we have tried to make the transcription of the war diary of the Ştanka Bey?s Detachment which had military operations in this Front between 6 December 1914 and 2 November 1915. Moreover, in the light of this War Diary, the operations made by this Detachment in the cost of the Eastern Black Sea and the importance of the Detachment for this Front have been examined.