Avrupa Birliği mali çıkarlarının korunmasında denetimin etkinliği
Effectiveness of audit/control mechanism concerning the protection of EU financial interests
- Tez No: 220021
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Law, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: AB mali çıkarları, denetim, Corpus Juris projesi, bütçe, etkinlik, EU financial interests, audit, Corpus Juris project, budget, effectiveness
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Polislik Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada, AB mali çıkarlarının korunmasında denetimin etkinliği konusu incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde, AB mali çıkarları ve denetim kavramları tanımlanmıştır. AB mali çıkarlarının ortaya çıktığı ana kaynak AT bütçesidir. Ağırlıklı olarak üye ülkelerin finanse ettiği Bütçeye karşı işlenen mali ihlal ve ihmaller, AB üyeleri ve vatandaşlarını olumsuz etkilemektedir. Bu bağlamda, üç tip denetim çeşidinin etkinliği AB mali çıkarları açısından ölçülmüştür.İkinci bölümde, yasama denetimi ve AB mali çıkarlarının korunması ilişkisi incelenmiştir. Yasama denetimi konusunda ilk akla gelen kurum Avrupa Parlamentosudur. Avrupa Parlamentosu'nun bütçe üzerindeki denetimi irdelenmiştir. Ayrıca, Parlamento denetiminin boşluğunu doldurmak adına kurulan yasama adına denetim kurumları olarak AB Ombudsmanlığı ve AB Sayıştay'ı çalışmada yer almaktadır. Üçüncü bölümde, yönetsel denetim ve AB mali çıkarlarının korunması ilişkisi incelenmiştir. Yönetsel denetim kurumları olarak; iç denetim birimleri, OLAF, EUROPOL ve EUROJUST üzerinde durulmuştur. Kurumların kısa tanıtımlarından sonra her kurumun mali çıkarların korunması konusunda katkı veya eksikleri tartışılarak, yönetsel denetimin değerlendirilmesi yapılarak bölüm tamamlanmıştır.Dördüncü bölümde, denetimin son ayağı olan yargısal denetim ve mali çıkarların korunması konusu incelenmiştir. Yargısal denetim bölümünde diğer bölümlerden farklı olarak kurumların etkinliğinin analizi yerine, denetim adına yapılan çalışmalara ağırlık verilmiştir. Bu metodun seçilmesinin sebebi; AB bünyesinde mali çıkarların korunması adına yargısal bir kurum mevcut değildir. Dolayısıyla bölümde, ATAD'a değinilmiş ve yargısal denetim adına yapılan çalışmalardan olan Corpus Juris- AB mali çıkarlarının korunmasına ilişkin ceza hukuku kuralları üzerinde durulmuştur.Yargısal denetimin değerlendirilmesinden sonra, yeni kurum önerisinde bulunulmuştur. Yeni kurum önerisi olarak Avrupa Hesap Mahkemeleri önerilmiştir. Bu mahkemeler, AB mali çıkarlarının korunması konusunda denetimin birçok eksikliğini bertaraf etmektedir. Önerilen kurum, tüm problemleri, özellikle ulus-ulusüstü çıkar çatışması gibi, çözememektedir. Ancak, halihazırdaki denetim sisteminden çok daha iyi bir sistemin önerildiği düşünülmektedir. Çalışma, bölümlerin ve yeni kurumun değerlendirildiği sonuç bölümüyle tamamlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This paper analyzed the effectiveness of audit/control mechanisms concerning the protection of EU financial interests. The first chapter defines the concepts of EU financial interests and audit/control mechanisms. Budget of the European Communities was the main source of EU financial interests. Financial violations of the budget which is mainly financed by the member states have negative effects on the EU members and citizens. The paper evaluates the effectiveness of three versions of audit\control mechanisms in terms of protection of EU financial interests: legislative audit, administrative audit and jurisdiction.In the second chapter we examined the relations between legislative audit and the protection of EU financial interests. Since The European Parliament is the primary institution that makes legislative audit, the chapter focuses on The Parliament?s audit function on the budget. The chapter also analyzes the role of EU Ombudsman mechanism and European Court of Auditors, which perform the auditing functions on behalf of the legislative institutions.In the third chapter, the connections between administrative audit and the protection of EU financial interests are examined. The section studies Internal Audit Units, OLAF, EUROPOL and EUROJUST which are the most significant administrative audit institutions. After briefly introducing the institutions, we review their sufficiency to provide protection for EU financial interests. The chapter is concluded by making a general assessment of administrative audit structures.In the fourth chapter, we analyzed the links between jurisdiction, which is the last part of audit/control mechanism, and the protection of financial interest of EU in detail. In this part, some important studies and projects related to criminal law, such as Corpus Juris project, are analyzed without giving an institutional example since there is no such specific institution that is founded to judge threats and fraud against EU financial resources.After the evaluation part, a new institution named European Account Courts was proposed to prevent some of the deficiencies of present audit/control systems and provide an effective protection for EU interest. Even if this new court may not solve all of the problems, such as the conflicts between the Member States and the EU institutions, it is believed that it will help developing the existing system.