Ekonomik coğrafya açısından Eskişehir Anadolu Tarım İşletmesi ve temel sorunları
The aspect of economic geography Eskişehir Anatolia Agricultural Enterprise and its main proplems
  1. Tez No: 220084
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİ ÖZAV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Ekonomi, Ziraat, Geography, Economics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Eskişehir, Mahmudiye, Ekonomi, Coğrafya, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Anadolu Tarım İşletmesi, Eskişehir, Mahmudiye, Economy, Geography, General Directorate of Agriculture Enterprises, Anatolia Agricultural Enterprise
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Araştırma, İç Anadolu Bölgesi'nde Eskişehir İline bağlı Mahmudiye İlçesi sınırları içinde bulunan Anadolu Tarım İşletmesi'nde yapılmıştır. İşletme İç Anadolu'yu Doğu Anadolu, Marmara ve Ege Bölgelerine bağlayan yolların yakınında yer almaktadır. Bu özel konumu işletmenin günümüze kadar öneminin korunmasını sağlamıştır. Anadolu Tarım İşletmesi, ülkemizde devlet eliyle tarımsal faaliyetlerin yapıldığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı işletmelerden birisidir. Anadolu Tarım İşletmesi gerek Cumhuriyet öncesinde ve gerekse Cumhuriyetten sonra ülkemizin tarım ve hayvancılığına önemli hizmetlerde bulunmuş olması nedeniyle diğer işletmelerden ayrılmaktadır.Anadolu Tarım İşletmesi doğal özellikler bakımından çeşitlilikler göstermekte olup, geniş arazisi ve verimli topraklarıyla zengin bir ekonomik potansiyele sahiptir. İşletmede Yarış Atı yetiştiriciliğinin yapılması, son yıllarda Mahmudiye İlçesi ve yakın çevresine önemli ekonomik gelir sağlamıştır. İşletmenin mevcut durumu ekonomik coğrafya açısından incelenmeye değer bir durum olarak görülmektedir. Çalışmanın amacı, Anadolu Tarım İşletmesi'ni coğrafi metodolojiye göre araştırarak işletmenin sorunlarını ve alınması gereken önlemleri belirleyerek işletmenin daha verimli bir duruma gelmesine yardımcı olmaktır.Bu çalışma, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün Tarihçesi, Anadolu Tarım İşletmesi'nin Doğal Çevre Özellikleri ve Ekonomik Özellikleri başlıkları altında üç bölümden oluşmaktadır. Çalışma Coğrafi Metodolojinin temel ilkelerine bağlı kalınarak hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The research was conducted in the Anatolian Agriculture Enterprise, which is located in Mahmudiye district of Eskişehir province. Enterprise is located in the roads which connects Inner Anatolia region to Eastern Anatolia, Marmara and Aegean region closely. Due to this special location, management has protected its importance until today. Anatolian Agriculture Enterprise is affiliated with General Directorate of Agriculture Enterprises, which conducts agricultural activities by the hand of state. Anatolian Agriculture Enterprise has separated from other managements because of its outstanding contributions to agriculture and stock-raising of Turkey both pre-republican and republican eras.Anatolian Agriculture Enterprise is differentiated in terms of natural features. It has rich economic potential with its large fields and efficient lands. With the breeding of Racehorse in the enterprise has contributed to in terms of economic income to Mahmudiye district and its near surroundings by the last years. The current situation of the management would be worth to researching with respect to economic geography. The purpose of the research is that studying on Anatolian Agriculture Enterprise according to geographical methodology in order to determine the problems of the enterprise and precautions which should be taken, and this would help to the Enterprise in order to become more efficient.This research constituted of three sections that are History of General Directorate of Agriculture Enterprise, Natural Environment Features of Anatolian Agricultural Enterprise and its Economic Features. Research has prepared with the commitment to the basic principles of Geographical Methodology.