Çukurören Köyü'nün (Gediz-Kütahya) coğrafi etüdü
Geographical examination of Çukurören village
  1. Tez No: 220085
  2. Yazar: HALİL COŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİ ÖZAV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya, Coğrafi Etüd, Kütahya, Gediz, Çukurören Köyü, İklim, Yerleşme, Geography, Geographical Examination, Kütahya, Gediz, Çukurören Village, Climate, Settlement
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
İnceleme sahası olarak Kütahya ili Gediz ilçesi Çukurören Köyü'nün seçildiği bu çalışmada, sahanın coğrafi özellikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırma konumuzu oluşturan Çukurören Köyü, Ege Bölgesi'nin İçbatı Anadolu Bölümü'nde yer almaktadır. Köy idari açıdan bağlı olduğu Kütahya ili Gediz ilçesinin 30 km doğusunda, Gediz Altıntaş karayolu üzerinde yer almaktadır. Kuzeybatıda Göynük, güneybatıda Uğurluca, kuzeyde Tokul, kuzeydoğuda Saraycık (Altıntaş) ve güneyde Karacahisar (Banaz-Uşak) ile çevrilidir. Köy ve çevresi ile ilgili birkaç konu dışında detaylı çalışma yapılmamıştır. Bu araştırmada yöre ile ilgili fiziki, beşeri ve ekonomik özellikler tespit edilmiş, bunlar coğrafi gözle yorumlanmış, köy yerleşmesi ile ilgili güncel sorunlar ortaya konulmaya çalışılmıştır.Köyün coğrafi özellikleri incelenirken genel coğrafi eserlerin yanı sıra, çeşitli periyodik eserlerden, raporlardan ve gözlemlerden de yararlanılmıştır. Yörede yapılan araştırma sonucunda tarımsal üretimin yetersiz, hayvancılığın çok fazla gelişmediği, ormancılıktan elde edilen gelirlerin ise gerçek anlamda halkın geçimini sağlayacak düzeyde olmadığı görülmüştür. Köy ahalisinden olup da gelir yetersizliklerinden dolayı başka yerleşim yerlerine göç etmiş 219 aile bulunmaktadır. Aile büyüklükleri dikkate alındığında bu sayı yaklaşık olarak 650 kişi yapar. Bu da köyde yaşayan insan sayısından daha fazla kişinin köy dışında yaşadığını gösterir. Bundan dolayı köyden göçü önleyecek önlemlerin alınması muhakkaktır.Gediz nehrinin en doğudaki kaynakları sayılabilecek Murat Dağı (Karapınar) çayı vadisinde kurulu olan köyün topoğrafik yapısı oldukça engebelidir. Bu arızalı yapıdan dolayı tarım arazisi oldukça sınırlıdır. Tarım alanlarının önemli bir kısmı, orman açıklıklarında yer almaktadır. En geniş tarım arazileri Belova Platosu üzerinde yer alır. Ancak burada da yükseltiye bağlı olarak sıcaklığın düşmesinden dolayı tarım ürünleri geç olgunlaşmaktadır.Yerleşim alanının dar bir vadide, belki de Murat Dağı çayı vadisinin en çok genişlediği yerde kurulmuş olması yatay yönde genişlemesine engel teşkil etmiştir. Bu durum ise konutların birbirine çok yakın inşa edilmesine sebep olmuştur. Konutların bu sıkışık düzeni, köyde konutların inşa malzemesinde önemli bir yer tutan ahşabın çok kullanıldığı dikkate alınırsa, yangınlar açısından büyük bir tehlike ortaya çıkarmaktadır.Araştırma sahasında yaşayan halkın gelirlerindeki sınırlılık, hayvancılığın özellikle de besi hayvancılığının geliştirilmesiyle, dar ancak önemli bir kısmı sulanabilen tarım arazilerinde meyveciliğin teşvik edilmesiyle, köyde kurulu olan iki adet alabalık üretim çiftliğinin sayısının artırılması ve köyün kendi elektriğini üretecek tesislerin kurulması ile ortadan kaldırılabilir.
Özet (Çeviri)
This study which Çukurören village of Gediz town in Kütahya province is chosen as the examination area tries to mention about the geographical features of Çukurören village. Çukurören village where makes up our research is located in the Inner-west part of the Aegean Region. The village is located on the highway between Gediz and Altıntaş towns, 30 km away from Gediz town where Çukurören is connected to as administratively. It is surrounded by Göynük in the North-west, Uğurluca in the South-east, Tokul in the North, Saraycık (Altıntaş) in the North-east, Karacahisar (Banaz-Uşak) villages in the South. There aren?t many detailed researches for the village and the surroundings except some topics. In this study, physical, humankind and economical features of this area are presented and explained from a geographical aspect and the current problems of the village are given.Beside the general works of art, the various periodical works, the reports and observations are utilized in the research of the geographical features. It is understood from the research made in the area that the agriculture is inadequate, the stock-breeding hasn?t been developed enough, and the revenue got from the forestry doesn?t meet the public?s standard living. There are about 219 families from Çukurören village, but living out of the village because of the inadequate revenue. Considering the largeness of the family, this number will probably be around 650 and this shows us more people than the habitants living in the village live out of the village. It is obligatory to take some measures to impede the emigration from the village.The topographic structure of the village territory placed in the valley of the Mount Murat River which can be considered as the sources of River Gediz is too much rough. Having this geographical irregularity, the farming (agricultural) area is too limited. Majority of the agricultural fields are situated in the inner side of the forest. The widest agricultural areas are situated on the Belova Plateau. However, the agricultural products are ripened late because of the low heat depending on the elevation.As a result of being settled in a narrow valley, maybe in the place where the valley of river of Mount Murat widens most, the settlement area has no opportunity to widen horizontally. This situation caused people to build the houses next to each other. The congested style of the houses, remembering the great usage of wooden which has an important place in the building constructions in the villages, can cause great fire danger.The limited revenue of people living at this examination area can be eliminated by developing stock-breeding, especially fattening animals, by having narrow but watery lands, by supporting the fruit growers, by increasing the numbers of the trout fish pools, and even by establishing an association that produces the electricity needed by the inhabitants.