Genel liselerde görevli öğretmenlerin sınıf içi davranışlarına ilişkin öğrenci algıları
Student perceptions related to the classroom behaviours of teachers working at highschools
- Tez No: 220093
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT SAĞNAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Yönetimi, Öğretmen Davranışları, Sınıf İçi İletişim, Classroom Management, Teacher Behaviours, Classroom Communication
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmanın amacı, 2006-2007 eğitim öğretim yılında Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı genel liselerde öğrenim gören öğrencilerin, öğretmenlerin sınıf içi davranışlarına ilişkin algılarını saptamaktır.Araştırmada okul-survey yöntemi kullanılmış olup, Murray (1983) tarafından geliştirilmiş ve araştırmacı tarafından Türkçe'ye çevrilmiş olan envanter kullanılmıştır. 419 öğrenciye uygulanan envanterden elde edilen veriler ortalama, yüzde, frekans, tek yönlü varyans analizi, t-testi, ve Tukey testleri kullanılarak yorumlanmıştır.Öğretmenlerin sınıf içi davranışlarına ilişkin boyutlardan dostluk boyutuna ilişkin algılar başta olmak üzere tüm boyutlara ilişkin öğrenci algılarının olumlu olduğu görülmüştür.Öğrencilerin cinsiyetlerine göre açıklık, organizasyon, konuşma ve dostluk boyutlarına ilişkin görüşleri arasında anlamlı fark bulunmasına rağmen, istek, etkileşim, hız, açığa çıkarma boyutlarına ilişkin görüşleri arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Açıklık, organizasyon ve dostluk boyutlarında kız öğrencilerin algıları erkeklere göre daha yüksek olarak ortaya çıkarken, konuşma boyutunda erkek öğrencilerin algılarının kızlara göre daha yüksek olduğu bulunmuştur.Öğrencilerin başarı durumlarına göre, açıklık, istek, etkileşim, organizasyon, hız, açığa çıkarma ve dostluk boyutlarına ilişkin görüşleri arasında anlamlı fark bulunurken, konuşma boyutuna ilişkin görüşleri arasında anlamlı fark bulunmamıştır.Başarı düzeyi en düşük olan grubun bütün boyutlara ilişkin algısının diğer gruplara oranla daha düşük olduğu ortaya çıkmış ve bu durum hız boyutunda en düşük olarak ortaya çıkmıştır. Grupların tümünün en düşük düzeyde algıladığı boyut yine hız boyutu olurken, en yüksek düzeyde algılanan boyut ise açıklık boyutu olmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the teachers? classroom behaviours according to the perceptions of students who were being educated at the central high schools of Niğde province in 2006-2007 education year.In this research, school-survey method and the inventory which was developed by Murray (1983) and has been translated into Turkish by the researcher are used. The data collected from the inventories applied to 419 students was interpreted by using mean, frequency, percentage, Anova, t-test and Tukey B tests.It has been seen that the student perceptions of all dimensions related to teachers? classroom behaviours among which ?rapport? comes first, are positive.Although a significant difference according to sexes has been found between the perceptions of students about their perceptions of clarity, organization, speech and rapport dimensions, no significant difference has been found between their perceptions of the dimensions of interaction, pacing and disclosure. Whereas the perceptions of female students has come out in the dimensions of clarity, organization and rapport higher than the male students, it has been found out that the perceptions of male students are higher than the female students when the speech dimension is concerned.While a significant difference has been found among the perceptions of students according to their success at school in the dimensions of clarity, enthusiasm, interaction, organization, pacing, disclosure and rapport, no significant difference has been found among their perceptions of the speech dimension.When compared, the perceptions of the group with the lowest success have come out as lower than the other groups and as the lowest in the ?pacing? dimension. Whilst the lowest percepted dimension among all groups has come out as ?pacing?, ?clarity? has become the dimension which has been percepted as the highest.