Egzersiz yapan kişilerin boş zamanlarına yönelik tutumları üzreine bir araştırma-Kayseri ili örneği
A research about people who do excercise and their attitude to their spare time-A sample of Kayseri
- Tez No: 220112
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TARIK SEVİNDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Zaman, Boş Zaman, Rekreasyon, Boş Zaman Aktiviteleri, Güdülenme, Time, Leisure, Recreation, Leisure Activity, Motivation
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın amacı; Kayseri ilinde yaşayan kişilerin boş zamanlarında hangi tür aktivitelere katıldıklarını ve bu aktivitelere motive eden faktörleri belirleyerek, bu nedenlerin bazı değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmektir.Araştırmanın evrenini, Kayseri ili oluşturmuştur. Araştırmanın örneklem grubunu ise Kayseri ilinde sağlık ve zindelik programlarına katılan bireylerden 254 erkek (%49,3) ve 261 kadın (%50,7) olmak üzere toplam 515 egzersiz katılımcısı oluşturmuştur.Çalışmada veri toplama aracı olarak ?Boş Zaman Motivasyon Ölçeği? (BMÖ) kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan anket, bireyleri rekreasyonel egzersizlere katılıma motive edebilecek faktörleri içeren 5 alt boyut ve toplam 28 maddeden oluşmaktadır. Ölçekte yer alan ifadeler ?Tamamen Katılmıyorum (1)? ve ? Tamamen Katılıyorum (5) şeklinde 5'li Likert tipi ölçek üzerinde değerlendirilmiştir.Anketin güvenirliliğini test etmek için hesaplanan Cronbach Alfa iç tutarlılık katsayısı alt boyutlar için .60 (Özdeşim/ İçe atım) ile .73 (Uyaran yaşama) arasında hesaplanırken, toplam iç tutarlık katsayısı ise .77 olarak hesaplanmıştır.Anketin geçerliliği için boş zaman motivasyon ölçeğinin(BMÖ) faktör yapısını test etmek amacıyla literatürde sıklıkla kullanılan bir metot olan varimax dönüştürmesine göre yapılan Temel Bileşenler Analizi uygulanmıştır. Bununla beraber uygulanan anketin geçerliği ve güvenirliği test edilmiştir.Araştırma grubunda yer alan katılımcıların ölçekte yer alan 5 alt boyutun, cinsiyetlerine ve medeni hallerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark olup olmadığını test etmek için yapılan independent samples t-testi analizi sonuçlarına göre; cinsiyete göre, ?motivasyonsuzluk? ve ?bilmek ve başarmak? alt boyutlarında, medeni hale göre ise, ?Dışsal Düzenleme? alt boyutuna ilişkin puanlarda anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.Ayrıca, yapılan ANOVA sonuçlarına göre ise, katılımcıların ?motivasyonsuzluk? ve ?Dışsal Düzenleme? alt boyutlarına ilişkin puanların mesleklerine göre anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, gelir durumuna göre de ?motivasyonsuzluk? ve ? bilmek ve başarmak? alt boyutuna ilişkin puanlarda da anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkan istatistiksel farkın hangi gruplardan kaynakladığını belirlemek amacıyla da, Tukey HSD çoklu karşılaştırma testleri uygulanmıştır. a= .05 anlamlılık düzeyi dikkate alınmıştır.Elde edilen sonuçlara göre ise, ? uyaran yaşama?,?bilmek başarmak?,?özdeşim/ içe atım? faktörlerinin bireyleri boş zaman aktivitelerine motive etmede ilk 3 sırayı aldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the leisure time behaviors of the individuals living in Kayseri and motives that effect the individuals participation to leisure activities and compare these factors with respect to some variables.254 male (49.3%) and 261 female (50.7%) totally 515 individual who are member of health and fitness clubs in Kayseri participated to this study voluntarily.Leisure Motivation Questionnaire (LMQ) was used to determine the motivational factors on leisure activities participation. The scale consists of 5 sub-dimension and 28 items. Participants were asked to rate the each item on 5 point Likert type scale (1=strongly disagree and 5= strongly agree).Cronbach alpha method was used to test the internal consistency of the scale. The internal consistency of the scale was ranged from .60 ( identified/ introjected) to .73 (to experience stimulation) .Internal consistency of the scale was .77.Principle component factor analyses were used to test the factor structure of the scale. Varimax rotation analysis were also used to test the factorial validity.Independent samples t-test were used to test the difference with regard to gender and marital status in all 5 sub-dimension. Analysis indicated a significant difference with regard to gender in ?amotivation? and ?to know and to accomplish? sub-dimension and also there was a statistical difference according to the marital status in ?external regulation? sub-dimension.ANOVA analysis specified a statistical mean difference according to the occupational status both ?amotivation? and ?external regulation? dimension. In addition to there is astatistical difference according to the income in ?amotivation? and ?to know and to accomplish?sub-dimension. Tukey HSD analysis were used to test the which group were different from the other.According to the results of this study ?to experience stimulation? ?to know and to accomplish? and ?identified/ introjected? were the three most important factors that effect the leisure activities participation.