Policy for investment in European Union and its politico-economical consequances on Turkish eonomy
AB'de doğrudan sermaye yatırım politikası ve Türkiye'nin iktisat politikasına etkisi
- Tez No: 220122
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımı (DYSY), Çok Uluslu Şirketler, Polanya, Avrupa Birliği ve Yatırım Politikası, Foreign Direct Investment (FDI), Multinational Firms, Poland, European Union and Policy for Investment
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu tezin amaci 90'lı yıllardan itibaren artiş eğilimi gösteren DYSY'nin AB yatırım politikası cervesinde, halen tam aday ulke olan Turkiye `deki gelisimini ve politik ekonomik etkilerini incelemektir.. cıkıs noktası olarak AB mevzuatinda temel alınan OECD krıterleri kullanılmıstır. Daha somut bir sonuclar yakalayabilmek, ekonomik ve politik yapı olarak Turkıyeye benzeyen ve 2005 yılında AB ye tam uye olan Polonya ornek secilmis ve iki ulke DYSY acisindan karsilastırılmıstır. AB uyelik surecinde DYS belirleyicilerinin gelisimi ve verilen devlet destekleri benzer olmasına ragmen , Turkıye polonyaya oranla kapasitesine gore daha az yabancı sermaye cekmektedir. Gelinen noktada AB uyelginin ulkelrin mevzuatlarında yaptıkları duzenlemeler sonucunda DYSY acısından uzun donemde olumlu etkisinin oldugu, ancak bu surecte ulkelerin ekonomik ve politik istikrarının, DYSY icin uygulanan tesvikl ve politikalardan den cok daha etkin oldugu sonucuna varılmıstır. Bu acidan Turkiyenin eksikleri ve cekicilgi arttırmak icin yapılması gerekenler tezin ikincil hedefi olarak secilmistir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyze the evolution of FDI in framework of EU policy for investment which has been developing and its political consequences on Turkey which is still nominee for EU. It is based on OECD Initiative on Investment for Development which makes the core of EU policy. To be able to get concrete consequences, Turkey is compared to Poland, newly accesses to EU, because of their similar economic and political structure. Although development of determinants of FDI and government incentives of these two countries are so parallel, Turkey is able to get less foreign investment compared to its own potential attractiveness than Poland?s. Membership of EU contributes to regulate legislation of these countries; and so this has influences on inflow of FDI in the long term. However, economic and political stability of the countries become more and more crucial than incentives and policies for FDI. As a consequence of all these reasons, insufficiencies of Turkey to attract for FDI and requirements for transcending these problems are the other essential issues of this thesis.