The role and the importance of the developing countries in the world trade
Gelişmekte olan ülkelerin dünya ticaretindeki rolü ve önemi
  1. Tez No: 220121
  2. Yazar: AYSU EREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: gelişmekte olan ülkeler, GATT( Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Antlaşması), Küreselleşme, DTÖ (Dünya Ticaret Örgütü)
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
İkinci Dünya Savaşından sonra dünya ticaret sisteminde liberalleşme hareketleri başlamıştır. Dünya ticaret sisteminin amaçları önce GATT ( Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Antlaşması), sonra da onun yerini alan DTÖ (Dünya Ticaret Örgütü) kurucu antlaşmalarıyla sıralanmıştır. Bu çalışma, uluslararası ekonomik sistemin önemli aktörlerinden biri olan Dünya Ticaret Örgütü müzakerelerinden yola çıkarak gelişmekte olan ülkelerin bu müzakereler ve dolayısıyla dünya ticaretindeki yerini irdelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, çalışmada ; gelişmekte olan ülkelerin küreselleşme süreci içinde ayakta kalmak için yaptığı aktiviteler ve müzakerelerde kazanmaya çalıştığı ticari kolaylık ve ayrıcalıklar üzerinde özellikle durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The movements of liberalization in the commercial system started after the Second World War. The objectives of the commercial system are enumerated by the Agreement instituting WTO which substitutes General Agreement on Tariffs and Trade (GATT). These two organizations aim to the integration of the developing countries in the world trade and contribute certain privileges to them. This study has the objective to treat developing countries by examining the cycles of GATT and negotiations of WTO, which is one of the most important actors of international economic system. Therefore, the study emphasizes the place of developing countries and their activities for attain their objectives like trade concessions and privileges etc. in order to survive in the globalization process.