Açık alan heykelinde plastik çözümlemelere etkisi açısından izleyici-yapıt ilişkisi
The affect of spectator-artwork relations in open-air sculpture on plastic analysis
- Tez No: 220185
 - Danışmanlar: DOÇ. FATMA AKYÜREK
 - Tez Türü: Sanatta Yeterlik
 - Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
 - Anahtar Kelimeler: Sculpture, Open Air Public Sculpture, Sculpture - Viewer Relationship, Sculpture and Environment, Viewer Perception
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
 - Sayfa Sayısı: 102
Özet
Açık alan için üretilen heykeller duyulara hitap edecek şekilde üretilmeleri ile daha iyi yaşanabilir kamusal alanlar yaratmada etkin bir rol üstlenebilirler. Bir kamusal açık alan heykeli çevresi ile kurduğu ilişkilerden aldığı güç sayesinde mekanın dinamikleri ile kaynaştığı zaman, düşünsel ve fiziksel anlamda bütünlüğünü oluşturacaktır. Kamusal açık alanda yer alan çalışmalar gerek mekansal çevre içinde boyutları açısından, gerekse içerdiği bildiriler ve toplumsal ilişkilere açık olması bakımından iç mekan için kurgulanan heykellerden ayrılır. İzleyici ve açık alan heykeli arasında gerçekleşen ilişkinin biçimleri ve bunların oluşma şartları tasarım aşamasında heykel plastiğini etkiler. Mekanın dinamikleri içinde o mekanı kullananın alışkanlıkları, tasarlanma aşamasında heykelin plastiğine aktarılabilecek önemli ipuçlarını verebilir. Sanatçının, izleyici algısını etkileyen faktörleri değerlendirerek açık alana yerleştireceği heykeli tasarlamış olması, mekanın tamamı üzerinde de algısal farklılık yaratabilir. Heykel, mekanın bir değeri olarak o mekandan ayrılamaz bir parça ve oranın kullanım amaç ve araçlarından biri olduğu konusunda mekanı kullananın zihninde bir imge oluşmasını sağlayabilir. Heykelin kendisi ilişkinin tarafı olmakla birlikte onu yapanı temsil eder ama aynı zamanda heykeltıraştan bağımsız olarak izleyici ile ilişkiye geçer. Bunun için açık alana yapıt yerleştirecek bir sanatçı, yapıtın kendi içsel sorunlarının ötesinde çok iyi bir gözlemci olarak sosyo kültürel yapı, mekanın fiziksel özellikleri, belleği ve alanın kullanım alışkanlıklarından doğan kullanıcı ihtiyaçları, iklim koşulları v.b. dış sorunlarla da hesaplaşmak durumundadır. ANAHTAR KELİMELER: Heykel, Kamusal Alan Heykeli, Heykel-İzleyici İlişkisi, Heykel ve Çevre, İzleyici Algısı.
Özet (Çeviri)
Sculptures made for open-air areas can have an active role in creating liveable public spaces, providing the sculptures are created to touch the human senses. When an open-air public sculpture bonds with the dynamics of its environment with the power coming from its relationship with its surroundings, it will be physically and intellectually complete. Sculptures in open-air public spaces are different from sculptures designed for indoor spaces regarding their dimensions in the surrounding space, or their message and their openness to social interactions. The shape and creation environment of the interactions between viewers and open-air sculptures affect the plasticity of the sculpture in its creation process. The habits of the users of the environment might give important clues that could be implemented into the sculpture?s plasticity. Providing the artist has designed the sculpture to be placed in an open-air environment, taking into consideration the factors which affect the viewer?s perceptions, the sculpture may create an image in the minds of the area?s inhabitants as an immovable element of the environment, as a valuable aspect of the area, and as a tool of use and means of the space. The sculpture itself, being one side of the relationship not only represents the creator, but also interacts with the viewer, independant from the sculptor. This is why an artist meaning to place a sculpture in an open-air environment must deal with not only the sculpture?s inner problematic, but as a good observer, must deal with the socio-cultural structure, the environment?s physical aspects, the memory and the needs rising from the area?s usage habits, weather issues and other outer problems.