Maskede ifade: Dünya maske geleneklerine ifadeye katkıları açısından bir bakış
Expression on masks: A view on world masking traditions in regard of their contribution to expression
- Tez No: 220186
- Danışmanlar: PROF. MERİÇ HIZAL
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Heykel, Maske, Yüz Boyama, Yüz, Yüz İfadesi, Sculpture, Mask, Face Painting, Face, Facial Expression
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Maskeler yüzü örten nesnelerdir. Yeni yüz kazandırır ve kimlik değiştirir. İnsanın kendini dönüştürme eğilimine bağlı olarak tarihin her aşamasında bulunmuşlardır. Maskeler başlarda büyüsel, dinsel anlamlar taşırken zamanla din dışı anlam kazanmış ve gösterilerin plastik elemanına dönüşmüşlerdir. Gösterilerin dışında, tek başlarına da, plastik değer olarak varolurlar.Maskelerin konuları da malzemeleri kadar çeşitlidir. Ortak özellikleri ifadedir. Doğa, yani yüz ifadesini oluşturan morfolojik unsurlar maskelerde sanatçının yorumuyla plastik anlatıma dönüşürler. Yüz ifadesinin tüm bileşenlerini maskelerde görmek mümkündür.Maskelerin en güçlü anlatımı maskeli tiyatro gelenekleri içinde görülür. Maskelerin sanatçısı malzemeyi biçimlendirirken, geleneğin birikimiyle; doğayı maksadına uygun olarak abartır, yalınlaştırır, geometri içine sokar, stilize eder?Yüz ifadesinin plastik anlamdaki en güzel örnekleri maskelerdir.
Özet (Çeviri)
Masks are the objects to cover the face. They form a new face and are the devices of disguise. Masks exist in all pages of history in accordance to the human kind?s will to transform himself. In the beginning masks were a part of rituals and religious beliefs. Then they evaluated into the plastic elements of artistic performances. Masks have plastic values by themselves when they are regarded out of performances.Masks vary in their subjects as well as their materials. What they have in common is the expression. Nature, the morphological issues of facial expression become a plastic expression in the hand of the artists. There exists all the components of facial expression.The most powerfull examples of the masks are those belonging to the masked performances. Within the accumulation of the tradition, artist of the mask interpretes the nature by exagerating, by abstracting, by putting into geometry, by stylizing etc.The most beutiful examples of facial expression in plastic means are the masks.