Evin belleği ve taşınma
Memory of house and moving
- Tez No: 220189
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRE ZEYTİNOĞLU
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: bellek, bütünlük, parçalanma, dönüştürme, eşya, koli kutularõ, taşõnma, house, memory, integrity, disintegrate, conversion, goods, parcel boxes, moving
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Kutu gibi evlerde, kutu gibi yerlerde yaşanõyor. Eve duyulan bağlõlõk geçmişteki gibi değildir. Gün gelir bu düz çatõlõ kutu evler, bizim ya da bizden sonraki aile bireylerinin ihtiyaçlarõnõ karşõlayamayabilir, çeşitli nedenlerle satõlabilir ya da bir müteahhitte verilebilir. Yarõn taşõnabiliriz. Böylece, bu ev silinir ve yerine yeni bir bina yapõlõr. Geçmişteki bu ev, artõk imgelemde ve eşyalarda yerini alõr. Bellek artõk nereye gitsek yanõmõzda götürebildiğimiz eşyalarda devinir: Bir varaklõ aynada, dededen kalma bir kütüphanede ya da küçük ahşap bir kutuda... Ev, sõnõrlõ biçimini yitirebilir. Taşõnõrken ev, aylar öncesinden toplanan koli kutularõnõn içine özenle yerleştirilir. Bir tüketim nesnesinin koli kutularõna yerleşmesi gibi ev de kutuya girer ve kutular vasõtasõyla başka bir yere taşõnõr. Ev kutudadõr. Hatta ev, artõk içindekilerle bu kutudur. Taşõnmayla ev fiziksel olarak yer değiştirir gibi görünse de, aslõnda hep zihinlerde durmaktadõr. Yer değiştiren asõl durum ise, anlam olarak, kutularõn evle yer değiştirmesidir. Ev denilen yer bir alanõn ötesinde, zaman kavramõnõ da barõndõran bir mekândõr. İmge olarak bir evden hala söz ediliyorsa, o ev bir yer olmaktan çõkan, bir mekân, bir tahayyüldür. Ve kutularla diğer yerlere bu mekân tahayyülü ve bellek taşõnõr. Sergilenen çalõşmalarda ev ve nesneleri, koli kutularõyla bir araya getirilir. Tüketim toplumunun ve taşõnma zamanlarõnõn vazgeçilmez nesnesi olan koli kutularõna, ev bağlamõnda tekrar baktõrõlõr. Kutularla oluşturulan çalõşmalarla, bir ev imasõnda bulunulur ve evin içtenlik mekânõ olarak düşünülen anlamõ geri çağrõlmak istenir.
Özet (Çeviri)
People are living in houses like boxes, places like boxes. Devotion to house is not as heretofore. One day may come when these flat roof houses may not satisfy our needs or needs of next generation so they can be sold or given to a contractor. We can move tomorrow. Thereby this house is erased and another one takes its place. This house in the past takes its place in our imagination and in our belongings. Memory moves with our belongings which we can take where ever we go. A gilded mirror, a bookcase descanted from grandfather, maybe a wooden case House can loose its limited shape. When moving, house is carefully placed in the parcels which are collected months before. Like a commodity good being placed in parcels, house gets in the box and is moved to another place by boxes. House is in the box. Moreover from now on, house is the box with its contents. Although house may seem changing place when moving, it always stays in mind. The real changing case is changing place of house and box, as meaning. House is a place which contains the concept of time beyond an area. If we are still talking about a house as an image, that house becomes a place, an imagination. With boxes this image of the place and memory moves to another place. At the exhibited works, house and its objects are brought together with parcels. It lets us look at house in context of house parcel boxes as an indispensable object of consumption society and movement. With works formed of boxes an illusion of house is made and meaning of house as an intimacy place is wanted to be called back.