Heykelde modüler kurgu ve arthropoda yorumları
Modular fiction in sculpture and arthropod interpretations
  1. Tez No: 220190
  2. Yazar: EZGİ SANDIKÇI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AYLA AKSUNGUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Modüler, Arthropoda, Mekanik, Kurgu, Heykel, Modular, arthropod, mechanic, fiction, sculpture
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Doga ve insan kültüründeki yerlerine bakıldıgında, modüler formların ve arthropodanın (eklembacaklılar) çesitli benzerlikler içerdigi gözlemlenir. Bu benzerlikler gerek biçimsel, gerekse betimledikeri kavramsal özelliklerinden yola çıkılarak saptanabilir. Dogayı gözlemleyerek elde ettigi verilerle kültürünü biçimlendiren insan, bu iki farklı olgudan da esinlenerek, üretimlerinde kullanmıstır. Modüler formlar, dogada, mimaride ve sanatta, matematiksel altyapılarının sagladıgı ortaklıkla, benzerlik gösterirler. Modüler biçimler, iterasyona (tekrarlama) dayalı, geometrik, simetrik ve ritmik ögeler olarak ele alındıgında, illüzyon yaratarak mekanik bir algılamaya yol açtıgı, dolayısıyla genelde sonsuzluk, hız ve hareket gibi süreklilik gerektiren kavramların betimlenmesinde kullanıldıgı görülür. Klasik ve çagdas heykel uygulamalarında da bu kavramlar genelde modüler biçimlerle kurgulanır. Arthropodaya bakıldıgında da, benzer biçim ve kavram betimlemelerinde kullanıldıkları göze çarpar. Biyolojik ve fizyolojik özellikleri incelendiginde, her ne kadar organik varlıklar olsalar da, genelde modüler görünümleri sayesinde mekanik etki yarattıkları gibi aynı zamanda sonsuzluk anlatımlarında da kullanıldıgı gözlemlenir. Sonuç olarak, modüler biçimlerin ve arthropodanın, mekanik etkiler dogrultusunda gösterdigi ortaklıkla insana uzak ve yabancı bir durus sergiledigi saptanabilir. Uygulamalarıma kaynaklık eden bu etkenler, günümüz heykel sanatında da benzer nitelikler içererek kurgulanmıstır.
Özet (Çeviri)
When we look at their place in nature and human culture, we can see some similarities between modular forms and arthropod. Their shape and their conceptual characteristics can identify these similarities. Humanity that shapes its culture by observing nature has been inspired by these two different phenomenons. In nature, architecture and art; modular forms show their similarities by their partnership of mathematical substructure. When we study modular shapes as repetitive geometric, symmetric and rhythmic element, we can see the illusion they create in mechanical perception. Therefore in general, they are used to define notions such as eternity, speed and movement. In classical and contemporary sculpture, these notions are installed with modular shapes. When we look at Arthropod, we can see that they are also used in definitions of similar shapes and notions. However, according to their biological a physiological structure, they are organic creatures; because of their modular appearance, they create a mechanical effect as well as being used to define eternity. As result we can detect that modular shapes and arthropod have a distance to human. That factors which are the source of my works, have been constructed with the similar meanings in contemporary sculpture art.