A study of self-representation in the living of Charlotte Perkins Gilman: An autobiography
Charlotte Perkins Gilman'ın yaşayışı: Bir otobiyografi adlı eserde Gilman'ın kendini sunuş biçimi
  1. Tez No: 220231
  2. Yazar: NESLİHAN KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FÜSUN ÇOBAN DÖŞKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatı, American Culture and Literature, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Otobiyografi, Kadın Otobiyografisi, Toplumsal Cinsiyet, Kendini Sunuş, Kişisel/Kamusal Kendilik, Autobiography, Women?s Autobiography, Gender, Self-Representation, Public/Private Self
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Otobiyografi edebi bir tür olarak özellikle yirminci yüzyılın ikinci yarısından sonra giderek artan bir önem kazanmıştır. Ancak, yapılan akademik çalışmanın alanı erkek otobiyografileri tarafından kaplanmış ve kadın otobiyografileri seksenli yıllara kadar ayrı bir edebi tür olarak kabul görmemiştir.Charlotte Perkins Gilman'ın Yaşayışı: Bir Otobiyografi adlı esere odaklanan bu çalışma otobiyografi türünün kadınların kamusal alanda seslerini duyurabilmeleri için nasıl bir alternatif oluşturduğunu gözler önüne serer. Gilman'ın otobiyografisi çoğunlukla edebi bir metin olarak ele alınmamış; genellikle ikincil kaynak olarak referans gösterilmiştir. Charlotte Perkins Gilman'ın Yaşayışı: Bir Otobiyografi adlı esere edebi bir metin olarak yaklaşmak, erkek egemen sistem araçları tarafından baskılanan bir kadın için okurlarını harekete geçirmek amacıyla otobiyografinin nasıl özgürleştirici bir araç haline geldiği konusunda bize değerli açılımlar sağlamaktadır.Charlotte Perkins Gilman kadın kültürünün alternatif vizyonu açısından önde gelen bir figürdür ve otobiyografisinin yazılış amacı çağının diğer kadınlarına model oluşturmaktır. Bu çalışmanın amacı Charlotte Perkins Gilman'ın Yaşayışı: Bir Otobiyografi adlı eserde sosyal ölümsüzlük adına Gilman'ın kendini sunuş biçimini analiz etmektir.Gilman'ın metinde kendisini sunuş biçiminin araştırılması doğal olarak onun sosyalist sorumluluğu, feminist vizyonu, Gilman'ın çağında Amerika'nın politik ve sosyal arkaplanı, metinsel kimliğini nasıl ve hangi şartlar altında oluşturduğu, Gilman'ın elde etmeye çalıştığı ?kadına ait olmayan? hayat pratikleri ve geleneksel otobiyografi biçimlerinden neyi miras aldığı veya neye direnç gösterdiği konularına ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
Autobiography as a genre has received an exponential attention especially after the second half of the twentieth century. However, the field of this academic study was enveloped by men?s autobiography, and it was not until 1980s that women?s autobiography was accepted as a distinctive genre.Focusing primarily on The Living of Charlotte Perkins Gilman: An Autobiography, this study demonstrates how autobiography becomes an alternative route for women to use their public voices. Gilman?s autobiography has not been studied as a literary text, but given a reference for secondary readings principally. Approaching The Living of Charlotte Perkins Gilman: An Autobiography as a literary text will provide us valuable insights on how an autobiography becomes an emancipatory tool for a woman bound by patriarchal codes to call her readers to action.Charlotte Perkins Gilman is a prominent figure for an alternative vision of female culture and the purpose of her autobiography is to represent herself as a model for other younger women of her time. The aim of this study is to analyze The Living of Charlotte Perkins Gilman: An Autobiography as the presentation of the self for social immortality.An exploration of the ways Gilman self-represents herself necessarily sheds light on her socialist commitment, feminist vision, political/social landscape of America in Gilman?s time, how and under which circumstances she constructs her textual identity, ?unfeminine? practices she pursues, and what she inherits from or resists to generic forms of autobiography.